ГоловнаПолітика

Московський патріархат не зможе зберегти Лавру, не змінивши назви, - Філарет

Російська церква в Україні повинна окреслити це в назві, як вирішив парламент.

Московський патріархат не зможе зберегти Лавру, не змінивши назви, - Філарет
Фото: loda.gov.ua

Православна церква Московського патріархату в Україні повинна змінити назву згідно з вимогою Верховної Ради України, інакше вона не зможе зберегти у власності Києво-Печерську та Почаївську лаври. Про це повідомив почесний патріарх Православної церкви України Філарет в інтерв'ю ТСН.

Філарет зазначив, що парламент прийняв закон для переходу громад, а також зобов'язав церкву Московського патріархату змінити назву.

"Якщо вони повинні перереєструватися в Російську православну церкву, а вони не захочуть, тоді не будуть мати права юридичної особи. А без права юридичної особи - позбудуться багато чого... В тому числі і Лаври", - додав Філарет.

"Насильство ми відкидаємо відразу, тільки законними методами. Рада прийняла механізм, як громада може перейти в Українську православну церкву, - сказав Філарет. - Бог створить умови, і їм доведеться. І я в це вірю і переконаний, що це буде. Тому що це святиня української і повинна належати українській церкві, а не російській".

Раніше священики Московського патріархату заявляли, що не збираються залишати Києво-Печерську лавру. За словами архімандрита Полікарпа, священики залишати її не збираються, оскільки "вони українці і будуть жити на своїй землі".

Нагадаємо, після утворення Православної церкви України на об'єднавчому соборі 15 грудня до ПЦУ приєдналися вже понад 100 парафій Московського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram