ГоловнаПолітика

Матері українських моряків попросили міжнародні організації допомогти у звільненні синів

Український омбудсмен провела брифінг з представниками посольств країн Заходу.

Матері українських моряків попросили міжнародні організації допомогти у звільненні синів
Фото: скрин видео facebook.com/pg/denisovaombudsman

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова провела брифінг з представниками посольств країн Заходу спільно з координатором групи адвокатів Миколою Полозовим. Участь у ньому також узяли батьки українських військовополонених моряків, повідомила український омбудсмен.

"Рідні наших хлопців змогли особисто розповісти дипломатам про своє ставлення до ситуації, самопочуття і почули на свою адресу слова підтримки від представників іноземних держав", - повідомила Денісова.

Матері захоплених ФСБ біля берегів Криму українських військових звернулися до міжнародних організацій з проханням про допомогу у звільненні військовополонених.

"Всі рідні, близькі звертаються до вас, до міжнародних організацій, до тих, хто може як-небудь допомогти у звільненні наших хлопців... Низький вам уклін від усіх матерів. Будь ласка, допоможіть звільнити наших дітей", - сказала мати капітана катера "Бердянськ" Дениса Гриценка Лариса Гриценко на зустрічі з представниками посольств західних країн.

За словами Денісової, серед країн-учасників брифінгу були представники Румунії, Норвегії, Нідерландів, Кіпру, Австрії, Португалії, Болгарії, Люксембургу, Хорватії, Канади, Великобританії, США, Фінляндії, Словенії, Мальти, Греції, Швейцарії, Данії, Литви, Швеції , Естонії, Представництва ЄС в РФ, Латвії, Чехії.

Омбудсмен розповіла дипломатам про результати судових засідань, які відбулися 15 і 16 січня, про продовження строку тримання під вартою українських морякам.

Відповідаючи на питання дипломатів, Денісова сказала, що українська сторона наполягає на звільненні військовополонених моряків без будь-яких умов з боку РФ, приймаючи до уваги основні принципи, які закладені в Женевській конвенції.

Омбудсмен попросила дипломатів посилити тиск на російську владу щодо дотримання РФ норм міжнародного гуманітарного права, збереження і подальшого посилення відповідних санкцій.

Нагадаємо, 24 українських моряки були захоплені в полон російськими прикордонниками 25 листопада 2018 року. Троє моряків отримали поранення, їх доставили в лікарню окупованої Керчі. Пізніше окупаційний суд Криму заарештував всіх до 24 січня, після чого Росія етапувала українців у Москву.

15 і 16 січня суд у Москві продовжив арешт полонених моряків до кінця квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram