ГоловнаПолітика

Гриценко, Мураєв і Купрій офіційно стали кандидатами в президенти України

З 16 січня вони можуть вести передвиборну агітацію.

Гриценко, Мураєв і Купрій офіційно стали кандидатами в президенти України
Центризбирком
Фото: 112

Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами в президенти лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, а також позафракційних депутатів Верховної Ради Євгена Мураєва та Віталія Купрія.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні ЦВК у вівторок.

Гриценко висунутий від партії "Громадянська позиція". Він 1957 року народження, доцент кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія".

У 2005-2007 Гриценко був міністром оборони (в урядах Юлії Тимошенко та Юрія Єханурова), також був депутатом Ради VI і VII скликань (від блоку "Наша Україна" і фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина").

Мураєв висунутий партією "Наші". Він 1976 року народження, в 2014 році пройшов до парламенту як самовисуванець за округом в Харківській області, перебував у фракції "Опозиційний блок", проте в червні 2016 року вийшов з неї, також був у партії "За життя", але пізніше покинув її та очолив партію "Наші".

Раніше він був депутатом від Партії регіонів, головою Зміївської районної державної адміністрації Харківської області, депутатом Харківської обласної ради.

Купрій балотується як самовисуванець. Він 1973 року народження, в 2014 році пройшов у Раду за округом в Дніпропетровській області від "Блоку Петра Порошенка", проте в квітні 2015 року вийшов з однойменної фракції, до липня 2018 року перебував у партії "Українське об'єднання патріотів ("УКРОП")". До цього він був заступником голови правління Дніпродзержинського правозахисного союзу, депутатом Дніпродзержинської міської ради.

Відповідно, з 16 січня Купрій, Мураєв і Гриценко можуть вести передвиборну агітацію.

Крім реєстрації трьох кандидатів ЦВК також зареєструвала уповноважених осіб кандидата Сергія Капліна: депутата Ради Андрія Вітка (формально від Радикальної партії Олега Ляшка), депутата Полтавської обласної ради Сергія Мамояна і екс-заступника голови Державного агентства резерву Сергія Варламова.

Всього станом на вівторок ЦВК зареєструвала вісім кандидатів у президенти, включаючи колишнього міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка, мера Львова та лідера партії "Самопоміч" Андрія Садового, депутата Ради від БПП Сергія Капліна, колишнього голову Служби безпеки України та лідера партії "Суспільно-політичний рух "Справедливість" Валентина Наливайченка, колишнього голову Аграрної партії Віталія Скоцика.

Також ЦВК відмовила в реєстрації трьом кандидатам: правозахиснику Володимиру Ратушу, тернопільському лікарю Віктору Фаренюку і Віталію Величенку.

На розгляді також перебувають документи на реєстрацію лідера партії "5.10" Геннадія Балашова, який подав документи 15 січня. ЦВК зобов'язана зареєструвати кандидата або відмовити йому в реєстрації протягом п'яти днів з дня прийому документів.

Офіційне висунення кандидатів і подавання документів для реєстрації триватимуть до 3 лютого включно. Передвиборна агітація кандидатом дозволяється з наступного дня після його реєстрації до 24:00 29 березня. Водночас до 7 березня включно зареєстровані кандидати зможуть офіційно відмовитися від балотування.

Відповідно, до 8 березня включно ЦВК зможе скасувати реєстрацію таких кандидатів і затвердити текст виборчого бюлетеня.

Нагадаємо, Рада призначила чергові вибори президента України на 31 березня 2019 року. Призначення голосування на цю дату було однією з вимогою низки фракцій під час голосування за введення воєнного стану.

Попередні вибори відбулися 25 травня 2014 року. Переможцем став Петро Порошенко, за якого проголосували майже 10 млн осіб (54,7% голосів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram