ГоловнаПолітика

У справі нацгвардійця Марківа опитали перших свідків

Наступне засідання відбудеться 30 листопада.

У справі нацгвардійця Марківа опитали перших свідків
Фото: Радио Свобода

В італійському місті Павія суд почав розглядати по суті справу військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, якого підозрюють у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі.

Радіо Свобода повідомляє, що протягом трьох з половиною години учасники процесу заслухали перших двох свідків у справі. Зокрема, представника слідчої групи карабінерів, які після загибелі фотографа 2014 року відкрили першу кримінальну справу з розслідування причин його смерті. Під час судового засідання він розповів, що забирав тіло Рокеллі.

Другим свідком у справі став італійський підприємець, власник керамічної фабрики в Слов'янську Лука Майоккі. За допомогою супутникових знімків він докладно розповів про розташування сил підтримуваних Росією бойовиків в зоні фабрики, а також описав пошкодження, які отримала фабрика в результаті мінометного обстрілу.

Майоккі уточнив, що станом на квітень 2014-го склади його фабрики були зайняті бойовиками. Він додав, що охоронець саме його підприємства знайшов тіла загиблих: фотографа Рокеллі і його перекладача, росіянина Андрія Миронова.

Видання зазначає, що на засіданні були адвокати, яких призначили захищати у цій справі інтереси держави Україна. Відповідний тендер на юридичні послуги провели тільки минулого тижня, тому італійські юристи не встигли ознайомитися з деталями справи. Під час минулого засідання союз журналістів регіону Ломбардія подав позов проти України, який об'єднали зі справою.

Наступне засідання відбудеться 30 листопада. На ньому заслухають головного свідка - французького фотографа Вільяма Рогелона. Він був в одній машині із загиблим італійцем і дістав важке поранення.

Як повідомляли, Мін'юст 20 листопада провів тендер і купив послуги юристів італійської фірми Legance - Avvocati Associati за 26 тис. євро (еквівалент 826 тис. гривень).

Нагадаємо, Марківа затримали 30 червня 2017 року за підозрою в причетності до вбивства Роккеллі в травні 2014 року біля Слов'янська. Італійська прокуратура досі відмовлялася від співпраці з українською стороною, зокрема щодо створення спільної слідчої групи і виїзду на місце події у Слов'янськ Донецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram