ГоловнаПолітика

Формат "Будапешт+" має стати відповіддю на агресивні дії Росії, - Тимошенко

Україна, на думку нардепа, повинна зробити чотири обов'язкові кроки.

Формат "Будапешт+" має стати відповіддю на агресивні дії Росії, - Тимошенко

Проведення Росією фальшивих "виборів" у так званому ОРДЛО, ініційованих й організованих країною-агресором, ще раз довело, що Мінські домовленості зайшли в глухий кут і треба вводити новий, ширший формат переговорів - "Будапешт+". Таку заяву на прес-конференції зробила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

На її думку, потрібні чотири кроки для поліпшення ситуації в країні.

По-перше, це посилення української армії, переведення її на стандарти НАТО, інтеграція України до Північноатлантичного альянсу.

«Коли я працювала прем'єр-міністром, то разом з президентом і головою ВРУ ми ініціювали спеціальну заявку щодо вступу до НАТО, на перших етапах повинна була забезпечити нам виконання ПДЧ. Тоді країни-члени відхилили нашу заявку на вступ до Альянсу, нічим це не пояснюючи», - нагадала Тимошенко і зазначила, що заявку на ПДЧ не подано і зараз, через 4,5 року війни.

По-друге, на думку Тимошенко, потрібно ініціювати і застосувати новий формат переговорів - «Будапешт +». Цей дипломатичний формат в її розумінні передбачає участь у переговорах країн, які давали Україні гарантії цілісності її кордонів, коли Україна відмовлялася від 3-го за потужністю ядерного потенціалу світу.

«Цей документ має міжнародну вагу. Ми здивовані, що за 4,5 року війни президент, міністр МЗС жодного разу, як передбачено у Будапештському меморандумі, не скликали Будапештський формат і не закликали лідерів країн-гарантів сісти за стіл переговорів», - обурилася вона.

Наступний крок - повне припинення заробляння усіх брудних фінансових ресурсів на окупованих територіях: «Те, що там зараз йде торгівля без кордонів і без оподаткування, те, що частина української влади бере там участь, абсолютно очевидно», - вважає народний депутат.

І четвертий крок - війна не повинна бути вигідною вищому керівництву держави.

«Після виборів все докорінно зміниться. Кожен відповідатиме за законом за кожну корумповану копійку, яка була зароблена на бюджеті армії», - підсумувала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram