ГоловнаПолітика

Депутати ініціюють санкції проти каналів 112, NewsOne і Медведчука

Верховна Рада повинна проголосувати за звернення з цим питанням у РНБО.

Депутати ініціюють санкції проти каналів 112, NewsOne і Медведчука
Фото: Макс Требухов

Народні депутати України підготували проект постанови Верховної Ради про необхідність звернення до Ради національної безпеки і оборони з проханням розглянути питання накладення санкцій на Віктора Медвечука і телеканали "112" і "NewsOne" за антидержавну діяльність. Про це написав на своїй сторінці у фейсбуці народний депутат Мустафа Найєм.

"Крім кримінального переслідування, у держави є й інший інструмент негайного і ефективного реагування на потенційні загрози національній безпеці. Зокрема - санкції, які накладаються Радою національної безпеки і оборони. Так от, п'ята стаття закону "Про санкції" прямо вказує, що ініціювати і вносити на розгляд РНБО питання їх накладення можуть Президент України, Кабінет Міністрів, Служба безпеки, Національний банк і Верховна Рада України. Я - народний депутат, моя відповідальність ініціювати це на рівні парламенту. Ми з колегами вже підготували відповідний проект постанови Верховної Ради, з яким найближчим часом звернемося в РНБО з проханням розглянути питання накладення санкцій на Віктора Медведчука і на пов'язаних з ним суб'єктів, а також на інші суб'єкти господарювання, щодо яких лунають звинувачення в антидержавній діяльності", - написав Найєм.

"Крім того, минулого тижня я також звернувся з відповідними зверненнями від імені парламенту до президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і голови СБУ Василя Грицака, в яких прошу відреагувати на розслідування журналістів Схеми: корупція в деталях - RFERL про компанії дружини Віктора Медведчука. Єдиний, хто поки що відреагував - Володимир Гройсман, який дав відповідні доручення своїм службам. А от СБУ і Адміністрація Президента мовчать", - додав Найєм.

Подати проект постанови у Верховну Раду планують найближчим часом. У той самий час у коментарях до посту відписав колишній голова Адміністрації Президента (часів Віктора Януковича) Андрій Портнов, під управління якого телеканал "NewsOne" перейшов у серпні цього року. Він пообіцяв позбавити підписантів майна.

Нагадаємо, днями 25 тисяч підписів набрала петиція з вимогою закрити телеканали "112" і "NewsOne" як ті, що "активно транслюють інформаційну політику "руского міра" у Україні і перебувають під управління кума Путіна Медведчука та регіонала Мураєва, який виступає проти декомунізації і називав Олега Сенцова терористом".

Також йдеться про те, що телеканал "112 Україна" порушує ліцензійні умови і має попередження від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Зазначимо, що 7 червня в ефірі українського телебачення депутат Мураєв, який є власником телеканалу NewsOne, застосував щодо засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова слово "терорист", сказавши, що режисера "можна по-різному сприймати" і що "людина готувала підпали і вибухи ".

Ця заява спровокувала резонанс в українському суспільстві і серед депутатів. ГПУ порушила справу проти Мураєва за статтею "державна зрада". Кримінальне провадження розслідуватиме СБУ. Крім того, стало відомо, що колишній креативний продюсер "112 каналу" став інструктором Кремля з питань України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram