ГоловнаПолітика

Звинувачення просить для Януковича 15 років в'язниці

Прокурори близько 30 хвилин зачитували текст дебатів.

Звинувачення просить для Януковича 15 років в'язниці
Фото: 112

Прокуратура просить суд засудити колишнього президента Віктора Януковича, якого обвинувачують у державній зраді, до 15 років позбавлення волі.

Про це заявив прокурор Максим Крим під час судових дебатів.

Прокурори Крим і Руслан Кравченко близько 30 хвилин зачитували текст дебатів. Під час виступу п'ятеро адвокатів Януковича одночасно кричали на прокурорів і заважали їм виступати. Вони також включили заздалегідь записане відеозвернення екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова, в якому він просить допитати його в суді як свідка.

Проте прокурори все ж зачитали повний текст промови. Так, Янукович звинувачується в тому, що 22-23 лютого 2014 року самоусунувся від посади президента і добровільно погодився співпрацювати з російською владою і військовими для захоплення території Криму. Для цього він склав і направив президенту РФ Володимиру Путіну звернення з проханням ввести війська в Україну.

Прокуратура розцінює цей факт як підготовлене Росією юридичне обґрунтування для анексії півострова.

За вчинені злочини прокуратура просить засудити Януковича до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, Януковичу інкримінують держзраду (ч. 1 ст. 111 КК), пособництво в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК). Його судять заочно, тому що він ховається від правосуддя на території РФ.

Відзначимо, що суд намагався перейти до дебатів ще 3 травня, але повернувся до допитів свідків за клопотанням захисту Януковича. Пізніше адвокати екс-президента кілька разів зривали дебати.

Дебати - останній етап судового процесу, після якого буде оголошено вирок. Детальніше читайте в матеріалі LB.ua "Суд над Януковичем: в очікуванні першого вироку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram