ГоловнаПолітика

Садовий: Закарпаття транспортно відрізане від України

Жителям Харкова чи Києва зручніше дістатися до Хургади або Мальорки, ніж в Берегове, каже мер Львова.

Садовий: Закарпаття транспортно відрізане від України
Фото: Макс Требухов

Мер Львова Андрій Садовий вважає Закарпаття відрізаним транспортно від решти України, про що він заявив в листі, адресованому Президенту Петру Порошенку, прем'єр-міністру і міністру інфраструктури, повідомляє сайт "Самопомочі".

«Після тимчасової втрати Криму цей регіон міг би стати альтернативною оздоровницею України. Але жителям Харкова чи Києва зручніше дістатися до Хургади або Мальорки, ніж до Термалів Берегова або гірськолижних підйомників Кострина», - зазначив Садовий.

Зокрема, в листі йдеться про те, що понад два роки немає авіасполучення між Закарпаттям та Україною і світом. Мінінфраструктури та Украерорух не встановили в аеропорту Ужгорода належні світло-сигнальні системи безпеки і не сертифікували його відповідно до вимог ЄС, що є умовою продовження Угоди зі Словацькою Республікою про заліт наших літаків на її територію під час зльоту-посадки.

Єдина міжнародна автомагістраль М06, що зв'язує Україну з Закарпаттям і Південно-Східною Європою, не витримує навантажень і стоїть переважно в заторах. Ще три дороги, що ведуть через перевали, як не дивно, власне тільки з закарпатської сторони в жалюгідному стані.

З відкриттям цьогоріч Бескидського тунелю Закарпаття чекало запуск поїздів «Інтерсіті», які частково послабили б логістичне напруження в регіоні. Але досі цього не відбулося. Тривалість поїздки поїздом з Ужгорода до Києва становить зараз більш як 12 годин.

Після впровадження «безвізу» і вільної торгівлі на всьому західному кордоні не відкрито жодного нового пункту пропуску, а кошти, які виділив ЄС на модернізацію наявних, - частково не використані і повернуті назад.

«Така ситуація підігріває невдоволення центральною владою і зростання сепаратистських настроїв серед населення - адміністративні прорахунки Києва фактично створили на Закарпатті загрозу національній безпеці. Тому закликаю представників вищої влади в країні діяти, щоб виправити ситуацію», - сказав Андрій Садовий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram