ГоловнаПолітика

Суд призначив Януковичу держзахисника

Держадвокат зобов'язаний брати участь у процесі, навіть у разі явки попередніх захисників.

Суд призначив Януковичу держзахисника
Віктор Янукович та Віталій Сердюк
Фото: 24tv

Оболонський районний суд Києва призначив екс-президенту Віктору Януковичу державного захисника у зв'язку з тим, що його адвокат Віталій Сердюк саботував дебати.

Про це повідомив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

Він доручив Регіональному центру безоплатної правової допомоги невідкладно призначити держзахисника для Януковича і забезпечити його явку на засідання суду 1 серпня.

Таке рішення прийнято судом у зв'язку з самоусуненням чотирьох адвокатів екс-президента від участі в дебатах.

Суд також постановив, що держзахисник зобов'язаний брати участь у процесі, навіть у разі явки попередніх адвокатів підсудного.

Під час оголошення рішення суду ще один, п'ятий, адвокат Януковича Олександр Байдик кричав на суддів і вимагав допустити його до справи. Суддя, своєю чергою, повідомив, що 1 серпня адвокат повною мірою зможе висловитися в дебатах.

Нагадаємо, сьогодні, коли суд надав слово прокурорам для початку дебатів, адвокат Януковича Сердюк почав їх саботувати - він кричав і перебивав прокурорів і суддів і відмовився сідати на своє місце.

У зв'язку з цим прокуратура попросила суд призначити Януковичу державного захисника.

При цьому в суд прийшов новий, п'ятий за рахунком, адвокат Олександр Байдик, який заявив, що уклав з екс-президентом договір минулого тижня (23-29 липня). Він попросив надати йому не менш ніж місяць для ознайомлення з матеріалами і заявив, що після його вступу в справу суд не зможе призначити екс-президенту держзахисника.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, він вчинив державну зраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram