ГоловнаПолітика

Адвокат Януковича саботував судові дебати

Він сказав, що прийде на процес 1 серпня.

Адвокат Януковича саботував судові дебати
Адвокаты Януковича. Сердюк - справа
Фото: censor.net.ua

Адвокат колишнього президента України Віктора Януковича вирішив бойкотувати судові дебати.

Коли у вівторок вранці Оболонський суд надав слово прокурорам для початку дебатів, адвокат підсудного Віталій Сердюк почав кричати і перебивати прокурорів і суддів і відмовився сідати на своє місце. "Шановний суд, я просто не можу сісти!" - сказав Сердюк.

Незважаючи на завершення стадії допитів, він зажадав негайно допитати за допомогою відеозв'язку з Білорусі колишнього пілота Януковича Аркадія Ярощука, який нібито володіє інформацією про погрози секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова збити вертоліт екс-президента під час перельоту в Донецьк 22 лютого 2014 року.

Суд відмовив адвокату і заявив, що ці обставини вже досліджені в суді.

Після цього Сердюк заявив відвід всьому складу суду. Дев'ятко зазначив, що стадія відводів теж минула, і виніс два попередження адвокатові за спробу зриву дебатів.

Після цього прокурор попросив 10-хвилинну технічну перерву для підготовки до дебатів, а адвокат Сердюк демонстративно покинув зал суду. Він сказав, що прийде на процес 1 серпня, а поки що його клієнт заборонив залучати держадвоката для свого захисту.

Нагадаємо, Януковича судять за державну зраду у зв'язку зі зверненням до президента Росії з проханням ввести війська в Україну. Але Сердюк весь час намагався будувати лінію захисту таким чином, ніби суд стосується законності чи незаконності зміщення Януковича від влади.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, він вчинив державну зраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Його підозрюють у скоєнні державної зради, пособництві представникам влади Російської Федерації в умисних діях, вчинених з метою зміни території і державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, і у веденні агресивної війни (ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 110, ч. 5 ст. 27 і ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram