ГоловнаПолітика

НАБУ відкрило справу про можливе незаконне збагачення нардепа Демчака

Різниця між документально підтвердженими і задекларованими коштами склала 52,2 млн грн.

НАБУ відкрило справу про можливе незаконне збагачення нардепа Демчака
Фото: reformclub.org.ua

Національне антикорупційне бюро розслідує можливе незаконне збагачення депутата Верховної Ради Руслана Демчака (фракція "Блок Петра Порошенка").

Про це йдеться в матеріалах Солом'янського районного суду.

Досудове розслідування встановило, що Демчак задекларував 133 млн гривень готівкових коштів за 2015 рік. За даними НАБУ, сумарно депутат і його дружина в період з 1998 по 2015 рік отримали 136,8 млн гривень доходу.

При цьому з березня 2007 року по липень 2013 року з банківського рахунку Демчака в Ерде Банку були проведені 43 операції зі зняття готівки на загальну суму 100,5 млн гривень, а на користь компанії "Капітал Іст" - 15 операцій на 34,6 млн гривень і 15 операцій з поповнення поточного рахунку і внесення готівки на 4,5 млн гривень.

Крім того, в лютому 2013 року дружина Демчака оплатила податок на доходи фізичних осіб у розмірі 7,6 млн гривень, а в березні 2013 року сам Демчак оплатив ПДФО в розмірі 7,5 млн гривень.

Тож обсяг готівкових коштів, якими міг володіти Демчак станом на 31 грудня 2015 року, становить не більш ніж 80,8 млн гривень. У зв'язку з цим різниця між документально підтвердженим і задекларованим у 2015 році становить 52,2 млн гривень.

Суд задовольнив клопотання і надав детективам НАБУ доступ до інформації про укладені та виконані договори з цінними паперами, стороною яких виступав Демчак. Також НАБУ надано доступ до інформації про володіння Демчаком значними пакетами акцій емітентів (10% і більше статутного фонду), а також до копій свідоцтв про реєстрацію випуску цінних паперів Ерде Банку і страхової компанії "Добробут", власником якої був Демчак.

Нагадаємо, в січні минулого року Генпрокуратура закрила кримінальне провадження проти Демчака, порушене за підозрою в ухилянні від сплати податків після того, як депутат вказав в електронній декларації, що зберігає 133 млн гривень готівкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram