ГоловнаПолітика

Апеляційний суд підтвердив 13-річний термін кримському дезертиру Баранову

Вирок набув чинності.

Апеляційний суд підтвердив 13-річний термін кримському дезертиру Баранову
Фото: BBC

Апеляційний суд Києва 18 липня залишив чинним вирок колишньому військовому Збройних Сил України Олександру Баранову, якому в лютому 2018 року дали 13 років позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді і дезертирстві з української армії в Криму.

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури.

Баранов є уродженцем Канева Черкаської області, як молодший сержант проходив військову службу в українській армії в Криму на посаді планшетиста командного пункту полку.

У березні 2014 року Баранов скоїв державну зраду, перейшовши на службу в армію РФ для проходження військової служби на посаді механіка літака. 2 квітня 2014 року отримав російський паспорт.

У листопаді 2016 року Баранова разом з товаришем по службі прапорщиком Максимом Одинцовим (засуджений до 14 років позбавлення волі) затримали співробітники Служби безпеки України протягом спецоперації на пункті пропуску "Чонгар" на кордоні Херсонської області та Криму.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав затримання Баранова і Одинцова "незаконною провокацією, здійсненою спецслужбами України на території РФ щодо російських громадян". Однак незабаром після цього президент РФ Володимир Путін фактично визнав, що затримання військових відбулося за межами Криму, назвав дії СБУ віроломством.

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про викрадення Баранова і Одинцова і висунув у рамках її розслідування заочне звинувачення двом громадянам України.

Подільський районний суд Києва в лютому 2018 року визнав Баранова винним за ч.1 ст.408 (дезертирство), ч.1 ст.111 (держзрада) Кримінального кодексу і призначив йому покарання у вигляді 13 років в'язниці з позбавленням військового звання "молодший сержант".

При цьому на підставі "закону Савченко" йому зараховано термін ув'язнення як 1 день за 2 з моменту арешту, тобто з 20 листопада 2016 року. Тож Баранов відбув уже майже три роки в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram