ГоловнаПолітика

Штраф за користування авто на єврономерах може скласти 170 тис. гривень, - Южаніна

За день прострочення вивезення транзитного автомобіля з порушника буде стягнуто 170 гривень.

Штраф за користування авто на єврономерах може скласти 170 тис. гривень, - Южаніна
Нина Южанина
Фото: Макс Левин

Голова податкового комітету Верховної Ради Ніна Южаніна повідомила, що штраф за порушення терміну перебування авто, ввезеного тимчасово або в режимі транзиту, може скласти 170 тисяч гривень.

Про це вона написала у своїй статті про законопроекти, які можуть посилити відповідальність за використання автомобілів на єврономерах, повідомляє "БізнесЦензор".

Законопроекти пропонують, що особа, яка ввезла в Україну автомобіль у режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження іншим особам або розкомплектувати його. Також буде заборонено використання такої машини у підприємницькій діяльності або для отримання доходу, наприклад для роботи в таксі.

За порушення встановлених правил передбачено штраф 34 тис. грн.

Також буде оштрафовано особу, яка, всупереч установленим правилам, отримає транзитне або тимчасово ввезене авто у володіння або користування.

"Перша фіксація зазначених порушень працівниками Нацполіції передбачає стягнення з порушника 8,5 тис грн, повторна фіксація - 170 тис. грн, позбавлення права керування на рік і вилучення авто", - повідомила Южаніна.

Розміри штрафів за порушення термінів транзиту і тимчасового ввезення будуть залежати від кількості днів перевищення встановлених строків. Наприклад, за день прострочення ввезення транзитного авто з порушника буде стягнуто 170 грн, за три дні відстрочки ввезеної тимчасово машини - 850 грн, за місяць - 170 тис. гривень.

Нагадаємо, раніше група народних депутатів зареєструвала в Раді два законопроекти - зі змінами до Податкового кодексу про зниження акцизного податку з автомобілів (№8487), а також про заборону на митне оформлення машин, які не відповідають стандарту Євро-5, і посилення контролю за переміщенням і використанням авто, зареєстрованих в інших державах (№8488).

За даними Фіскальної служби, 97% автомобілів на транзитних номерах перебувають в Україні незаконно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram