ГоловнаПолітика

Політв'язня Штиблікова в Омську відвідав консул і омбудсмен РФ

Штибліков попросив перевести його для подальшого відбування покарання в Україну.

Політв'язня Штиблікова в Омську відвідав консул і омбудсмен РФ
Фото: Пресс-служба омбудсмена РФ

Українця Дмитра Штиблікова, фігуранта справи "кримських диверсантів", якого засудили до 5 років колонії суворого режиму, на прохання Уповноваженого Людмили Денисової сьогодні відвідав в.о. консула-керівника Консульства України в Новосибірську Олег Фіногенов. Також українського політв'язня відвідала омбудсмен РФ Тетяна Москалькова. Про це йдеться на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

За словами в.о. консула, Штибліков заявив, що є громадянином РФ і України.

"Дмитро Штибліков виглядає добре, скарг не висловлює. Він перебуває з травня 2018 року в одиночній камері. Мав кілька дисциплінарних стягнень", - повідомив Фіногенов.

За його словами, під час розмови в'язень написав заяву до Мін'юсту України з проханням посприяти переведенню його в Україну для подальшого відбування покарання.

"Також він попросив розглянути можливість надання йому матеріальної допомоги в установленому законодавством порядку, за пропозицією консула України .... (Омбудсмен РФ) Москалькова домовилася про організацію відео-розмови з сім'єю Штиблікова, яка мешкає в Криму", - повідомив консул.

Також українська і російська сторони попередньо домовилися про отримання матеріалів справи Штиблікова в разі звернення консульства в письмовому вигляді на ім'я омбудсмена РФ.

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року ФСБ РФ заявила про затримання членів "диверсійної групи". Двоє з трьох затриманих - Дмитро Штибліков і Олексій Бессарабов - експерти аналітичного центру "Номос", який працював в Севастополі до початку 2014 року. Третій заарештований - член Всеукраїнської громадської організації "Об'єднання ветеранів розвідки України", капітан другого рангу запасу Володимир Дудка.

ФСБ звинуватила затриманих у підготовці диверсій на території півострова.

16 листопада 2017 року Севастопольський міський суд засудив Штиблікова до п'яти років колонії суворого режиму і до штрафу в розмірі 200 тисяч рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram