ГоловнаПолітика

Голова ВС: сподіваюся, за два роки впораємося із залишком у 75 тис. справ

На розгляді суддів - близько 105 тис. справ

Голова ВС: сподіваюся, за два роки впораємося із залишком у 75 тис. справ
Фото: Макс Требухов

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська сподівається, що судді зможуть розглянути 75 тис. справ, які отримали від Верховного Суду України та вищих спецсудів, протягом двох років. Про це вона заявила в інтерв'ю LB.ua.

"Сподіваюся, за два роки впораємося принаймні з залишком справ в 75 тис., в тому числі завдяки тим правовим інструментам, які з'явилися у Верховного Суду після прийняття нових процесуальних кодексів. Це, зокрема, зразкові справи, розгляд яких ставить крапку в суперечках тисяч осіб", - заявила вона і наголосила, що робити прогнози важко, оскільки не відомо, скільки справ буде надходити до суду.

"Попереду виборчий процес. Час покаже, як він буде проходити, і скільки справ надійде до Верховного Суду з цього питання", - додала вона.

Данішевська відзначила, що велика кількість роботи заважає досягненню високої якості.

"З одного боку, розуміємо, що громадяни очікують рішень зі своїх скарг в окремих випадках довгі роки. З іншого боку, суддя повинен мати можливість розібратися в справі і ретельно мотивувати своє рішення. І важливіше те, щоб судді, розглядаючи кожен день велику кількість справ, не втрачали здатності переживати за кожну з них. Якщо суддів "підганяти" з рішеннями, вони не зможуть глибоко аналізувати їх, пропускати через себе. І це не той результат, якого ми всі прагнемо досягти", - додала голова ВС.

Нагадаємо, новий Верховний Суд запрацював 15 грудня минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram