ГоловнаПолітика

Парламент планує зменшити кількість комітетів і міністерств

Один законопроект зареєстрований рік тому.

На цьому пленарному тижні у Верховній Раді депутати планують розглянути законопроекти про оптимізацію роботи і розподіл посад у парламентських комітетах. Про це сьогодні заявив спікер Андрій Парубій.

Ідеться про законопроект, зареєстрований у березні минулого року, авторства Парубія, Ігоря Гриніва, Максима Бурбака, Олега Ляшка та інших депутатів.

Пропонується внести зміни до Законів України "Про комітети Верховної Ради України" та "Про центральні органи виконавчої влади", передбачивши формування новим скликанням Верховної Ради не більш ніж 20 комітетів, а Кабінетом Міністрів - таку ж кількість міністерств.

Парламент зможе створювати новий комітет тільки в разі створення нового міністерства або реорганізації наявного. Водночас ліквідувати комітет у разі наявності в його складі двох членів депутати не зможуть.

Окрім того, в рамках реформування парламенту в лютому цього року депутати різних фракцій подали законопроект, яким пропонується використовувати метод бельгійського математика Віктора д'Ондта при розподілі посад у парламентських комітетах.

Зокрема, посади розподіляються між депутатськими фракціями (групами) послідовно, одна за одною.

Чергову посаду отримує та депутатська фракція (група), яка має найбільшу квоту (визначену з точністю до сотих), яка обчислюється за формулою К = Ф: (П + 1), де Ф - загальна кількість членів депутатської фракції (групи), а П - кількість посад, отриманих депутатською фракцією (групою) до даного кроку.

Після кожної отриманої посади квота депутатської фракції (групи) перераховується з урахуванням нової кількості отриманих посад.

Пропозиції щодо обрання депутата на посаду в комітеті вносяться фракціями (групами) в порядку черговості, отриманої в результаті застосування методу д'Ондта, починаючи з депутатської фракції (групи), кількісний склад якої є найбільшим.

Нагадаємо, в цьому складі парламенту сформовано 27 комітетів. Тільки 4 депутатів не входять до складу жодного комітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram