ГоловнаПолітика

Україні необхідно боротися з розмиванням податкової бази, - Южаніна

Найближчим часом Україна буде імплементувати складні кроки.

Україні необхідно боротися з розмиванням податкової бази, - Южаніна
Нина Южанина и Юрий Лучечко
Фото: Макс Левин

Україні потрібно впровадити рекомендації Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) з боротьби з розмиванням податкової бази. Країни-члени ОЕСР запропонували їх ще в 2013 році. Про це заявила народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна на тему "Дерегуляція проти "сірих зон" в українському бізнесі".

"Нам треба боротися з розмиванням податкової бази. Найближчим часом ми повинні будемо імплементувати всі важкі кроки, які нам пропонує світ. Для того, щоб не стати країною з чорного списку, з якою економічні відносини будуть вести дуже неохоче", - сказала Южаніна.

Утім народний депутат додала, що в цьому питанні слід також враховувати українські реалії.

Так, на думку в.о. директора ДП "Укрспирт" Юрія Лучечка, перегляду вимагає закон про диверсифікацію ставок акцизних податків.

"Сьогодні в Україні існує уніфікований акцизний збір, тобто все, що стосується спирту або спиртовмісних речовин, повністю обкладається податковою ставкою 100 відсотків - 1260 гривень. Хоча в усьому цивілізованому світі спирт оподатковується ставкою акцизу - нуль", - сказав Лучечко.

"Спиртова галузь є однією з найбільш "сірих", можна навіть сказати "чорних" галузей. Підприємства спиртової промисловості потрапляють у зону ризику, і нормативна база в цій сфері є не до кінця врегульована", - додав Лучечко.

Втім, на думку голови "Укрспирту", Україна має достатньо ресурсів, щоб оживити і відновити економіку самостійно. Зокрема, Лучечко вважає, що впровадження обов'язкового додатку біопалива сприятиме розвитку сектора переробки зернових і запустить ринок біопалива всередині країни. Відповідний законопроект внесено на розгляд парламенту.

"Треба створити максимально комфортні умови для того, щоб виробник міг займатися переробкою української сировини всередині країни", - підсумував Лучечко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram