ГоловнаЕкономікаДержава

Інститут дерегуляції в Україні помер років 10 тому, - експерт

Зараз найбільш активно дерегуляція здійснюється на рівні підзаконних актів.

Інститут дерегуляції в Україні помер років 10 тому, - експерт
Денис Малюська
Фото: Макс Левин

Класичний інститут дерегуляції, коли держава, аналізуючи той чи інший ринок, відмовляється від регулювання в цій сфері, помер років 10 тому.

Про це заявив Денис Малюська, заступник голови BRDO під час круглого столу на тему "Дерегуляція проти "сірих зон" в українському бізнесі", організованому Інститутом Горшеніна.

"Зараз ситуація гібридна. Дерегуляція здійснюється більш активно на рівні підзаконних актів, де простір для маневру набагато більший. Актів дуже багато, вони більш застарілі, ніж масив наших законів. Як приклад - спеціалізовані засідання Кабміну, їх було вже чотири, де масово скасовують або змінюють застарілу підзаконку", - сказав Малюська.

На думку експерта, дерегуляція може бути не завжди актуальна, як у випадку з приєднанням підприємств до електромереж.

"Зараз бізнес дуже потребує правильного регулювання його відносин із монополістами електромереж, щоби приєднуватися було дешево і просто. Саме в цій ситуації потрібне правильне регулювання", - зазначив Малюська.

За словами народного депутата Дмитра Добродомова, малі підприємства часто скаржаться на правила підключення до електромереж.

"Уявіть собі, маленька пекарня відкривається - 6-8 осіб працює, а для приєднання їм треба заплатити від 100 до 150 тисяч гривень. Це величезні непідйомні гроші, для чого це було зроблено - можна тільки здогадуватися. Але це точно не сприяє розвитку бізнесу", - сказав Добродомов.

На думку заступника голови BRDO, зараз бізнес також має потребу в більшому інформуванні.

"Малий і середній бізнес повинен знати, які вимоги до них висуває держава, щоб почати свою справу. Тут у нас величезний вакуум. Ми були здивовані, але про такі вимоги не знає ані бізнес, ані сама держава. Єдиної інформації, що потрібно, щоб відкрити, наприклад, нову перукарню, ви ніде не знайдете", - зазначив Малюська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram