ГоловнаПолітика

Нацполіція розкрила обидва напади на Товариство угорської культури в Ужгороді

5 осіб затримано, ймовірний організатор-іноземець перебуває в розшуку.

У неділю, 4 березня, оперативники затримали трьох осіб, причетних до нападу на Товариство угорської культури 27 лютого в Ужгороді. Одного з них затримали в Черкасах, ще двох - у Кропивницькому.

Про це повідомив глава Національної поліції України Сергій Князєв.

За його словами, встановлено й можливого керівника цих нападів, його оголошено в розшук.

"Напередодні закарпатські поліцейські встановили громадян Польщі, причетних до підпалу центру 4 лютого. Їх польські правоохоронці затримали у Варшаві. Суд Польщі обрав їм запобіжний захід у вигляді 90 діб утримання під вартою. Зараз за підтримки Генеральної прокуратури вирішуємо питання щодо допиту затриманих", - написав Князєв у фейсбуці.

Таким чином, Нацполіція розкрила обидва напади на Товариство угорської культури в Ужгороді.

"Загалом 5 осіб затримано, ймовірний організатор-іноземець перебуває в розшуку", - додав Князєв.

Раніше повідомлялося, що в Польщі 21 і 22 лютого затримали підозрюваних у підпалі ужгородського офісу спілки угорців. Затримані - це Адріан Марглевський, Томаш Шимковяк і якийсь Міхал П., їм пред'явлено підозру.

Нагадаємо, 4 лютого в Ужгороді до офісу Товариства угорської культури кинули пляшку із запальною сумішшю. Відразу після цього уряд Угорщини звернулося до ОБСЄ з проханням захистити закарпатських угорців. Співробітники поліції Закарпатської області встановили, що до підпалу будівлі можуть бути причетні громадяни Польщі Адріан Марглевскій із Кракова і Томаш Рафал Шимковяк з Бидгоща. Марглевскій і Шимковяк мають стосунок до польської праворадикальної організації "Фаланга".

Уночі проти 27 лютого в ужгородському офісі Товариства угорської культури Закарпаття сталася пожежа. Вогонь знищив меблі та частину майна на площі 25 квадратних метрів. Порушено справу за ч. 2 ст. 194 КК - "умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram