ГоловнаПолітика

У Польщі затримали підозрюваних у підпалі ужгородського офісу спілки угорців

Двох заарештовано, третій перебуває під наглядом.

У Польщі затримали підозрюваних у підпалі ужгородського офісу спілки угорців
Фото: УНН

У Польщі затримали трьох підозрюваних у підпалі ужгородського офісу Товариства угорської культури Закарпаття. Двох з них узято під варту за рішенням суду, за третім встановлено поліцейський нагляд.

Про це 27 лютого повідомив представник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарін, пише "Радіо Польща".

Затримання відбулися 21 і 22 лютого. Затримані - це Адріан Марглевський, Томаш Шимков'як і якийсь Міхал П., їм оголошено підозру.

Нагадаємо, 4 лютого в Ужгороді в офіс Товариства угорської культури кинули пляшку із пальною сумішшю. Відразу після цього уряд Угорщини звернувся до ОБСЄ з проханням захистити закарпатських угорців. Співробітники поліції Закарпатської області встановили, що до підпалу будівлі можуть бути причетні громадяни Польщі Адріан Марглевський з Кракова і Томаш Рафал Шимков'як з Бидгоща. Марглевський і Шимков'як причетні до польської праворадикальної організації "Фаланга".

У ніч на 27 лютого в ужгородському офісі Товариства угорської культури Закарпаття сталася пожежа. Вогонь знищив меблі та частину майна на площі 25 квадратних метрів. Порушено справу за ч.2 ст.194 КК - "Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу".

У Закарпатській області проживає 150-тисячна угорська меншина. Між Будапештом і Києвом триває конфлікт, пов'язаний з українським законом про освіту. Як стверджує Угорщина, цей закон порушує права національних меншин учитися рідною мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram