ГоловнаПолітика

Турчинов: у лютому 2014 року вдалося зібрати лише 5 тисяч військових

У розпорядженні Росії було 200 тисяч.

Турчинов: у лютому 2014 року вдалося зібрати лише 5 тисяч військових
Фото: Соня Кошкина

Щойно 27 лютого 2014 року стало відомо про захоплення кримського парламенту, на той час в.о. президента Олександр Турчинов розпорядився оточити його і деблокувати. Однак внутрішні війська виконали його розпорядження лише частково (оточили будівлю), оскільки поряд із силовиками перебували агресивно налаштовані громадяни. Про це розповів сам Турчинов під час допиту у справі держзради Віктора Януковича.

Уже на першому засіданні РНБО міністр оборони Ігор Тенюх доповів, що у зв'язку із жахливим станом Збройних Сил реально зібрати тільки близько п'яти тисяч військових. Це весь резерв, який був тоді. І це один з головних злочинів Януковича", - розповів Турчинов.

"Тоді на РНБО з'ясувалося, що головне завдання Росії - вторгнення на материкову Україну. І були задіяні для цього до 200 тисяч російських військових, танки, системи залпового вогню, авіація. Я прийняв рішення про перекидання військ із заходу країни та інших регіонів на захист київського, донецького та харківського напрямків. І було прийнято рішення про мобілізацію. Проводити її треба було через систему військкоматів, яких, як з'ясувалося, не існувало. Навіть приміщення були частково продані. Проти країни нормально попрацювали, системно.

Реально мобілізація почалася тільки 17 березня, коли ми були хоч трохи готові. У тому числі видавати форму, озброєння. Нам потрібно було виграти час, і військові, що залишилися вірні присязі, які протрималися місяць, дали нам можливість зайняти оборону і зірвали таким чином план росіян з раптового і переможного вторгнення", - резюмував Турчинов.

Також він розповів, як утік Віктор Янукович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram