ГоловнаПолітика

Одеський суд постановив зберегти пам'ятник Катерині II на своєму місці

Скаргу козацької асоціації відхилено.

Одеський суд постановив зберегти пам'ятник Катерині II на своєму місці
Фото: Думская

Одеський апеляційний адміністративний суд у понеділок ухвалив рішення залишити без задоволення скаргу громадської організації "Січ" про повернення пам'ятника Потьомкінцям на площу, де зараз стоїть пам'ятник Засновникам Одеси з Катериною II.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", у 2006-2007 роках Одеська міськрада ухвалила рішення перемістити пам'ятник місцевого значення "Потьомкінцям - нащадки" на Митну площу, а Катерининській площі повернути історичний вигляд з відновленням пам'ятника Засновникам Одеси.

"Асоціація козацьких товариств "Січ" вимагала скасувати ці рішення.

Пам'ятник з Катериною II був відкритий 27 жовтня 2007 року. Відкриття супроводжувалося масовими акціями протесту. Проти виступали активісти українських націоналістичних організацій і українського козацтва.

Скульптурна композиція на згадку про засновників Одеси була встановлена 1900 року і знесена 1920-го. Фрагменти меморіалу зберігаються в Історико-краєзнавчому музеї. На місці, де стояла композиція, був встановлений пам'ятник матросам-потьомкінцям, споруджений 1965 року. 2007 року демонтованих "потьомкінців" перенесли на Митну площу.

Це повторний розгляд позову "Січі". У вересні 2012-го організації відмовили в задоволенні вимог. Справа пройшла апеляцію, але Вищий адміністративний суд України повернув її в Одесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram