ГоловнаПолітика

Прокуратура повідомила про підозру київському поліцейському у справі Кохновича

Начальник сектору кримінальної поліції Голосіївського району вже звільнений з посади.

Прокуратура повідомила про підозру київському поліцейському у справі Кохновича

Прокуратура Києва в п'ятницю повідомила про підозру начальникові сектору кримінальної поліції Голосіївського управління поліції Києва. Під його керівництвом поліцейські підкинули патрони бізнесменові Тимофію Кохновичу і вимагали гроші під загрозою видворення Кохновича в Білорусь.

"Як встановлено слідством, вказана посадова особа, реалізуючи злочинний умисел, спрямований на незаконне проведення обшуку в будинку Т. Кохновича, який розташований в с. Іванковичі Київської області, виклала в протоколах допиту свідків свідомо неправдиві показання про причетність останнього до вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, а саме до незаконного зберігання зброї та боєприпасів. Зазначені протоколи, а також ініціативний рапорт поліцейського стали підставою для звернення до суду з клопотанням про проведення обшуку житла Т. Кохновича, яке суд задовольнив. Надалі, знаючи, що дозвіл на обшук надано на підставі штучно створених доказів, 29.12.2017 року начальник сектору кримінальної поліції незаконно провів зазначені слідчі дії", - повідомляє прокуратура Києва.

Поліцейському оголошено про підозру за ч. 2 ст. 384 КК України (складання свідомо неправдивого свідчення свідка, поєднане зі штучним створенням доказів обвинувачення), ч. 1 ст. 366 КК України (внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей) і ч. 2 ст. 162 КК України (незаконний обшук житла).

Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Також повідомляють, що за результатами службового розслідування, проведеного Департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції, поліцейського звільнили з посади.

Нагадаємо, 8 січня журналіст Євген Плінський у фейсбуці заявив, що співробітники Голосіївського управління поліції і прокурори Київської міської прокуратури №1 організували затримання громадянина України Тимофія Кохновича і вимагали викуп під загрозою його видворення на територію Білорусі.

Журналіст заявив, що до 2008 року Кохнович був громадянином Білорусі, займався там бізнесом і брав участь у фінансуванні білоруської опозиції. Проти нього було відкрито кілька кримінальних справ, і він був змушений втекти в Україну, де отримав політичний притулок і статус біженця. Білоруські спецслужби 2008 року відправляли запити в Україну з вимогою видати Кохновича. У 2016 році, згідно з указом Петра Порошенка, пройшовши попередньо перевірки СБУ, МВС, Інтерполу, Кохнович отримав паспорт громадянина України.

У вересні 2017 року проти Кохновича слідчий Голосіївського управління поліції відкрив кримінальне провадження за статтею 263 Кримінального кодексу України (зберігання зброї і боєприпасів). 27 грудня Голосіївський районний суд за клопотанням слідчого виніс постанову на проведення обшуку за місцем проживання підозрюваного. 29 грудня слідчою групою було проведено обшук. Журналіст оприлюднив відео, в якому стверджується, що поліцейські спочатку підкинули, а потім знайшли в будинку у підприємця патрони.

Після публікації цієї інформації керівництво київського головкому поліції ініціювало службове розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram