ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Росію покаятися за Голодомор

Росія взяла не тільки активи СРСР, але й відповідальність за злочини радянського режиму.

Порошенко закликав Росію покаятися за Голодомор
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко закликав Росію покаятися за Голодомор 1932-1933 років, у якому загинули не менш ніж 4 млн українців.

"Хотілося б, щоб нехай не ми, - але краще, щоб ми, - а наші діти дочекалися неймовірного: щоб і в Росії відбулися такі зміни, за яких нова російська еліта теж визнала б Голодомор геноцидом. Або хоча б покаялася за нього", - заявив Порошенко на пам'ятному заході у київському національному музеї "Меморіал жертв Голодомору".

Президент нагадав Росії, що вона сама вважає себе наступником Радянського Союзу і тому повинна відповідати за злочини цієї держави.

"Росія взяла на себе не тільки активи Радянського Союзу, але й відповідальність за злочини радянського режиму. На жаль, зараз вони ці злочини лише виправдовують тим, що, мовляв, конфіскація зерна в українських селах забезпечила засобами індустріалізацію. Виходить, у селян України примусово забирали життя, щоб забезпечити великодержавну велич Росії. Так воно, власне, й було. І зараз в Росії відновлюють культ Сталіна", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, що у 2010 році український суд розглянув кримінальну справу про Голодомор 1932-1933 років і визнав тодішнє керівництво СРСР і УРСР винним в здійсненні геноциду українського народу (частина 1 статті 442 Кримінального кодексу України). Суд визнав, що голод був організований Йосипом Сталіним (Джугашвілі), В'ячеславом Молотовим (Скрябіним), Лазарем Кагановичем, Павлом Постишевим, Станіславом Косіором, Власом Чубарем і Менделем Хатаєвичем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram