ГоловнаПолітика

Нардеп-утікач Онищенко оформляє громадянство Німеччини, - Deutsche Welle

Бургомістр селища Герцлаке особисто написав рекомендаційний лист.

Нардеп-утікач Онищенко оформляє громадянство Німеччини, - Deutsche Welle
Фото: detector.media

Народний депутат Олександр Онищенко декілька місяців тому подав документи для оформлення громадянства Німеччини.

Про це повідомив бургомістр селища Герцлаке (де проживає Онищенко) Ганс Бескен, повідомляє Deutsche Welle.

Бескен розповів, що особисто написав рекомендаційний лист, щоб український політик отримав німецьке громадянство.

"Я декілька разів перепитував про стан справ. Як мені дали зрозуміти, процес просувається успішно. Я сумнівався, що все вдасться зробити так швидко, однак за наявною інформацією, все має вирішитися позитивно", - зазначив він

Бескен розповів, що сприяє отриманню громадянства Онищенком, оскільки очікує, що український нардеп буде інвестувати в організацію міжнародних змагань з кінного спорту в Герцлаке. Оскільки він доволі довго легально живе в Німеччині і в країні проти нього немає кримінальних справ, імовірність отримання громадянства велика.

Оновлення. У коментарі виданню "Українська правда" Онищенко заявив, що планує отримати в Німеччині робочу візу, а не громадянство.

"Я живу там з 1992 року. У Німеччині я займаюся спортивним бізнесом. Готую коней до змагань. Розвожу, готую і продаю (коней)... Журналіст плутає робочу візу з громадянством", - сказав він, коментуючи інформацію DW.

Онищенко також заявив, що ніяких документів, окрім реєстрації проживання на території Німеччини, він в управу селища Герцлаке не подавав.

"Я тільки попросив губернатора Герцлаке мені допомогти, якщо в цьому виникне необхідність. Він написав мені рекомендаційного листа", - сказав він.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада за зверненням Генпрокуратури схвалила позбавлення недоторканності, затримання і арешт Онищенка. Його підозрюють у скоєнні в січні 2013-го - січні 2016 року злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, в результаті діяльності підприємств, близьких до депутата Онищенка, при реалізації договорів СД з "Укргазвидобуванням" державі сумарно було завдано збитків у розмірі близько 3 млрд гривень.

У липні Онищенко заявив про надання його матері Інесі Кадировій політичного притулку в Іспанії. За версією слідства, матір Онищенка є співорганізатором "газової схеми".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram