ГоловнаПолітика

Сироїд назвала застосування ЗСУ на сході України неконституційним

Теза про так звану незаконність ЗСУ на Донбасі останнім часом регулярно звучить в телеефірах.

Сироїд назвала застосування ЗСУ на сході України неконституційним
Вице-спикер Оксана Сыроид
Фото: Сергей Нужненко

Під час розгляду у Верховній Раді законопроекту про тимчасово окуповані РФ території (№6400), серед авторів якого віце-спікер Оксана Сироїд, виникла суперечка. Нардепів обурило висловлювання Сироїд про те, що на цю мить немає юридичних підстав застосування Збройних сил України у зоні Антитерористичної операції, передає Цензор.НЕТ.

Зокрема народний депутат від БПП Юлій Мамчур зазначив, що "є ситуації застосування ЗСУ. І антитерористична операція входить в перелік таких ситуацій".

"Я прошу вас ніколи не застосовувати до ЗСУ таких принизливих заяв, що ми застосовуємо їх незаконно. Все давно вже врегульовано", - додав Мамчур.

У відповідь нардеп Павло Кішкар ("Самопоміч") сказав, що "це не прикро". "Це завтра покаже Russia Today і буде розповідати, що віце-спікер сказала, що ЗСУ на Донбасі перебувають незаконно".

Голова комітету Сергій Пашинський сказав, що теза про так звану незаконність ЗСУ на Донбасі останні два тижні регулярно звучить у різних телеефірах.

"Зрозуміло для чого це робиться, зрозуміло, що Путін по суті почав визнавати, що крах його агресії на території України вже наблизився, очевидне звинувачення ЗСУ, що вони нібито незаконно вмирають за свою землю. Це ж не є ні для кого секретом, хто і на кого працює, але я все-таки, пані Сироїд, хочу, щоб ви відповіли на коментарі народних депутатів", - заявив Пашинський.

"Звичайно. Застосування ЗСУ відповідно до Конституції відбувається, коли ВР дає згоду на застосування збройних сил. Коли ви говорите, що АТО є підставою для застосування ЗСУ, це не є так", - сказала Сироїд.

Після пропозиції відхилити законопроект №6400 Сироїд покинула засідання комітету.

Разом з тим, Комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони ухвалив рішення рекомендувати відхилити законопроект про тимчасово окуповані РФ території (№6400), а законопроект народного депутата Мустафи Найєма (БПП) про тимчасово окуповані РФ території (№6400-2) відправити на доопрацювання і повернутися до його розгляду через два тижні.

4 вересня представник президента України у Верховній Раді, народний депутат фракції Блок Петра Порошенка Ірина Луценко заявила, що закон про реінтеграцію Донбасу зараз підготовлений вже цілком, за винятком питання введення в регіон миротворчої місії, обговорення якого триває.

"Основні ключові тези, які прописані: Росія названа агресором - це те, чого від нас вимагають партнери, те, чого потребує Україна, під що, власне, вводяться санкції європейського і світового демократичного співтовариства, які, нарешті, зупиняють агресора. Ми вводимо поняття самооборони у відповідність з 51-ю статтею Статуту Організації Об'єднаних Націй: це дасть нам можливість вийти з поняття "антитерористична операція" і перейти в легітимність застосування Збройних сил України, сил спеціального призначення та Національної гвардії України", - розповіла Луценко.

Документ внесуть у Раду після остаточного схвалення на засіданні РНБО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram