ГоловнаПолітика

Фабрикація звинувачень проти Мартиненка в Україні призвела до справи проти швейцарського прокурора, - адвокат

Швейцарська прокуратура після звернення Мартиненка порушила проти свого прокурора кримінальну справу, каже захисник.

Фабрикація звинувачень проти Мартиненка в Україні призвела до справи проти швейцарського прокурора, - адвокат
Фото: Сергей Нужненко

Наслідком спроб сфабрикувати в Україні звинувачення проти колишнього народного депутата Миколи Мартиненка стало відсторонення від розслідування і порушення кримінальної справи проти швейцарського прокурора Урса Колі. Цей прокурор проявив свою ангажованість і став учасником політичної боротьби. Про це повідомила прес-служба Миколи Мартиненка з посиланням на його адвоката Петра Бойка, пише "Еспресо".

Захисник зазначив, що "влітку 2013 р. прокурору Колі майстерно підкинули матеріали про нібито фігурування українського депутата в нібито схемах, пов'язаних з "Енергоатомом", і про переказування грошей на рахунок нібито Миколи Мартиненка у швейцарському банку. Формуляр зі швейцарського банку про нібито відкриття рахунку на його ім'я, що став головним "доказом", насправді був "фількіною грамотою". Ніде не було підпису Миколи Мартиненка", - підкреслив Бойко.

"Амбіційний прокурор 4 роки намагався знайти хоч якісь факти, які підтверджували б фігурування Миколи Мартиненка, - але безуспішно. Справа зайшла в глухий кут і вже давно має бути закрита. Ангажованість Урса Колі щодо Миколи Мартиненка стала очевидною навіть для швейцарської прокуратури і швейцарського міністерства юстиції. Швейцарська прокуратура після звернення Мартиненка порушила проти свого прокурора кримінальну справу і відсторонила його від розслідування. Прокурор став обвинуваченим. Це безпрецедентний випадок для швейцарської правоохоронної системи. І він став наслідком втягування цього прокурора в політичну боротьбу в іншій країні", - пише захисник Мартиненка.

За його інформацією, "розслідування швейцарської прокуратури проти самого Колі встановило, що він активно контактував з українськими політиками. Зокрема, порушуючи швейцарське законодавство, прокурор незаконно розголошував непідтверджену інформацію українському депутату Сергієві Лещенку й іншим особам. Лещенко маніпулятивно її використовував у масштабній піар-кампанії для формування негативного іміджу Миколи Мартиненка. На підставі інтернет-публікацій Лещенка НАБУ в грудні 2015 р. гучно відкриває кримінальні провадження".

Адвокат повідомив, що у другій половині серпня у Швейцарії відбудеться "перехресний допит прокурора Колі і причетних до цього осіб. Серед цих осіб можуть бути і діючі українські політики. Їм доведеться відповідати на дуже невигідні для себе питання - про порушення швейцарських законів і маніпуляції навколо Миколи Мартиненка. Причому цим особам загрожує перспектива кримінальної відповідальності у Швейцарії".

Захист звернувся до українського суду про дозвіл на разовий виїзд Миколи Мартиненка у Швейцарію для захисту своїх прав і підготовки до участі в перехресному допиті прокурора Колі. "Екс-депутат ніколи не мав наміру переховуватися і щоразу повертався в Україну після всіх закордонних відряджень", - вказав Бойко.

"Однак Солом'янський райсуд Києва сьогодні відмовив Миколі Мартиненку в поїздці у Швейцарію. Це стало ще одним свідченням порушення його права на захист і буде використано нами в Європейському суді з прав людини. Саме там буде поставлено крапку в масштабних фальсифікаціях навколо Миколи Мартиненка", - підкреслив адвокат.

Він підкреслив: "Усі заяви Лещенка й інших "антикорупціонерів" про нібито "справи стосовно Мартиненка в Чехії та Австрії" не відповідають дійсності".

Захисник екс-депутата також підкреслив: "Усі причетні до фабрикації звинувачень на адресу Миколи Мартиненка рано чи пізно зазнають заслуженої кримінальної відповідальності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram