ГоловнаПолітика

Порошенко і Тіллерсон погодили кроки для мирного врегулювання на Донбасі

"Київ не розв'язав цю війну, українських військ немає на російській території".

Президент Петро Порошенко і державний секретар США Рекс Тіллерсон під час переговорів у неділю затвердили алгоритм подальшої роботи для мирного врегулювання на Донбасі.

Про це Порошенко розповів на брифінгу після зустрічі.

"Один з ключових результатів нашої сьогоднішньої зустрічі - це те, що ми погодили взаємодію, алгоритм спільної роботи для подальшого просування мирного процесу", - заявив він.

Порошенко наполягає, що активізація мирного процесу можлива тільки в разі припинення вогню.

"Якщо Москва не хоче в черговий раз втратити шанс, їй варто прийняти логіку, якої дотримуються всі інші учасники нормандського формату. Перше - це тривале, надійне припинення вогню. Друге - це виведення всіх окупаційних військ з української території. Третє - це припинення залякування міжнародних спостерігачів. Четверте - забезпечення надійного контролю з боку міжнародних сил неконтрольованої ділянки україно-російського кордону і лінії зіткнення. І п'яте, нарешті, - це звільнення всіх заручників, які незаконно утримуються як на окупованій території, так і в російських в'язницях", - заявив Порошенко.

Також президент України наголосив, що перший крок має зробити Росія.

"Київ не розв'язував цю війну, українських військ немає на російській території. Ми цю війну не задумували, не починали. Її задумували і починали в Москві, тому саме в Москві зберігаються ключі для мирного врегулювання. Ми хочемо зазначити наш чіткий настрій на мирний процес. Найбільше ми бажаємо миру ... Ми розраховуємо на допомогу наших партнерів - США, нормандський формат - і сподіваємося на тверезе розуміння цієї ситуації в Росії", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, що 9 липня 2017 року Тіллерсон вперше приїхав в Україну. Попередній раз він зустрічався з Порошенком 20 червня в Вашингтоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram