ГоловнаПолітика

Україна вирішила не подавати шостий позов проти Росії в ЄСПЛ

Мін'юст сконцентрується на наданні доповнень до наявних заяв.

Україна вирішила не подавати шостий позов проти Росії в ЄСПЛ
Фото: www.europarl.europa.eu

Україна вирішила не подавати нових позовів проти Росії в Європейський суд з прав людини і сконцентруватися на наданні доповнень до наявних п'ятьох позовів щодо подій на Донбасі та в Криму.

"Ми вирішили, що нові заяви ми не подаватимемо. Ми будемо подавати доповнення до вже наявних", - сказав на прес-конференції урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

За його словами, це пов'язано з тим, що Росія починає зловживати і маніпулювати великою кількістю справ в ЄСПЛ.

Більше того, Україна просить Європейський суд об'єднати всі справи, що стосуються Криму, в одне провадження, і Донбасу - в інше. Рішення з цього питання ЄСПЛ ще не прийняв.

Міністр юстиції Павло Петренко, своєю чергою, повідомив, що тиждень тому ЄСПЛ підтвердив прийняття правової позиції України щодо позову про факти порушення прав людини в Криму.

"Ми анонсували, що Україна подасть правову позицію з доказами, фактами, які, безумовно, спростовують брехливі коментарі РФ про те, що Європейський суд не має права і юрисдикції слухати першу справу... ЄСПЛ офіційно підтвердив прийняття нашої правової позиції у першій справі "Україна проти Росії" за фактами незаконного порушення прав людини в Криму", - сказав голова Мін'юсту.

Нагадаємо, на розгляді ЄСПЛ зараз перебувають п'ять позовів України проти РФ. Перша заява стосується окупації Криму в лютому-березні 2014 року. Друга - військових дій Росії на території Донецької та Луганської областей у 2014 році. Третя і четверта заяви - продовження хронології справ щодо Криму і Донбасу в 2015 році. П'ятий позов – справа дітей-сиріт.

Україна мала намір подати шостий позов щодо заборони Росією Меджлісу кримськотатарського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram