ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про оцінку впливу на навколишнє середовище

Процедуру повинен буде проходити новий бізнес перед початком роботи.

Рада ухвалила закон про оцінку впливу на навколишнє середовище
Фото: пресс-служба президента

Верховна Рада у вівторок, 23 травня, ухвалила з поправками президента раніше ветуваний законопроект №2009 а-д про оцінку впливу на навколишнє середовище. Цю процедуру повинен буде проходити новий бізнес з метою запобігти можливої шкоди для природи.

Його підтримали 232 народних депутати.

Документ встановлює, що оцінка впливу на навколишнє середовище є обов'язковою для деяких видів запланованої діяльності, таких як нафтопереробні та газопереробні заводи (крім підприємств, що виготовляють із сирої нафти винятково мастильні матеріали), теплові електростанції, атомні електростанції та інші ядерні реактори, установки для виробництва або збагачення ядерного палива, чорна та кольорова металургія, хімічне виробництво та інші види діяльності.

У законопроекті зазначено, що оцінці впливу на навколишнє середовище не підлягає планована діяльність, спрямована винятково на забезпечення оборони держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, наслідків антитерористичної операції на території проведення АТО на період її проведення.

Пов'язаний законопроект №6106 "Про стратегічну екологічну оцінку" було затверджено в першому читанні голосами 231 народного депутата.

Мета цього законопроекту - створення механізму СЕО для забезпечення охорони навколишнього середовища під час прийняття стратегічних рішень при довгостроковому плануванні. Під СЕО підпадають державні та місцеві програми, схеми, плани, стратегії, містобудівна документація.

У жовтні 2016 року депутати вже ухвалювали подібний законопроект, але його, як і №2009 а-д ветував президент. Причому на відміну від законопроекту про оцінку впливу на навколишнє середовище, його не змогли направити на доопрацювання в комітети.

Напередодні в Інституті Горшеніна відбувся круглий стіл, на якому представники Верховної Ради і Міністерства екології заявили, що ці два законопроекти - найважливіші з поточного євроінтеграційного порядку денного.

Ухвалення цих законопроектів передбачено Угодою про асоціацію з ЄС і низкою міжнародних угод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram