ГоловнаПолітика

Бенедисюк очікує, що ВРП розгляне справи "суддів Майдану" протягом місяця

ВРП розгляне всі справи суддів Майдану

Бенедисюк очікує, що ВРП розгляне справи "суддів Майдану" протягом місяця
Фото: Макс Требухов

Вищій раді правосуддя залишилося розглянути близько ста матеріалів "суддів Майдану". Про це заявив глава ВРП Ігор Бенедисюк в інтерв'ю LB.ua.

"ВРП сьогодні звинувачують в тому, що ми, мовляв, хочемо "поховати" матеріали Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції так званих суддів Майдану. Проте варто згадати, що майже рік ТСК не передавала відповідні матеріали до ВРЮ. Їх передали тільки тоді, коли ТСК перестала працювати, - у квітні 2016 року.

Я сподіваюся, що розгляд матеріалів щодо так званих суддів Майдану може завершитися, за оптимістичним сценарієм, через місяць. У ВРП залишилися матеріали близько ста таких суддів", - сказав він.

"Проблема в тому, що ми не можемо зосередитися тільки на матеріалах "суддів Майдану". Перед ВРП сьогодні стоїть чимало важливих питань: і щодо призначення, звільнення суддів, захисту суддівської незалежності, бюджетного, законодавчого процесу, здійснення інших процедур. Дисциплінарні палати ВРП проводять засідання практично щодня. Фізично охопити такий обсяг матеріалів важко. Крім цього, ми не можемо набрати інспекторів, помічників для членів ВРП, які передбачені в штаті Ради після прийняття нового закону. Немає приміщення, де вони могли б здійснювати свої функції", - заявив Бенедисюк.

Він також підтвердив, що для значної частини "суддів Майдану" закінчується трирічний строк притягнення їх до відповідальності. "Однак сьогодні законодавство передбачає можливість продовжити термін притягнення до дисциплінарної відповідальності на період, коли суддя перебував у відпустці чи був тимчасово непрацездатним", - зазначив Бенедисюк.

"ВРП розгляне всі справи і надасть свої висновки щодо кожного з цих суддів. Навіть у разі, якщо стосовно окремого судді закінчиться термін, то ця інформація потрапить в суддівське досьє і буде враховуватися при будь-якому кар'єрному переміщенні судді.

Очевидно, що окремі судді (так звані судді Майдану - ред.) продовжать працювати, і в цьому я не бачу нічого страшного, враховуючи ті механізми у роботі недобросовісних суддів, про які говорив раніше", - сказав глава ВРП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram