ГоловнаПолітика

Дуда пообіцяв особисто розібратися з демонтажем пам'ятника в Грушовичах

Досягнуто домовленість про легалізацію місць українських поховань у Польщі і польських в Україні.

Дуда пообіцяв особисто розібратися з демонтажем пам'ятника в Грушовичах
Фото: president.gov.ua

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв особисто розглянути інцидент з демонтажем пам'ятника воїнам Української повстанської армії біля Перемишля і дати йому належну оцінку.

Про це повідомляє прес-служба глави української держави за результатами телефонної розмови Петра Порошенка і Анджея Дуди.

Відзначається, що Порошенко засудив інцидент з демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля, що стався 26 квітня. Він підкреслив неприйнятність знущання над державними символами України і зазначив, що це вимагає реакції польського керівництва.

"У відповідь Дуда пообіцяв особисто розглянути цей інцидент і дати йому належну оцінку, щоб не допустити подібних рецидивів у майбутньому", - йдеться в повідомленні.

Також була досягнута домовленість про координацію кроків з легалізації всіх місць українських поховань у Польщі і польських в Україні з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті.

Крім того, Порошенко привітав Президента Польщі з 226-ю річницею Конституції Речі Посполитої, що відзначається 3 травня.

Сторони позитивно оцінили результати засідання Консультаційного комітету Президентів України та Польщі, яке відбулося 11 квітня у Києві.

В контексті вшанування 70-ї річниці операції "Вісла" Порошенко висловив надію на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тис. українців були примусово виселені зі своїх будинків.

Порошенко запросив главу польської держави відвідати з візитом Україну цього року.

Нагадаємо, 26 квітня в селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі розібрали пам'ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій. Під час руйнування пам'ятника був присутній староста громади, на території якої розташоване кладовище. Монумент зруйнували за дозволом місцевої влади як "незаконно встановлений".

Мінкультури Польщі назвало законним демонтаж пам'ятника в Грушовичах і заявило, що УПА відповідальна за загибель тисяч поляків.

Пізніше у Польщі заявили про можливість відновлення пам'ятника УПА в Грушовичах після розкопок і підтвердження, що в могилі дійсно поховані останки українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram