ГоловнаПолітика

У Криму двох фігурантів "справи 26 лютого" перевели під домашній арешт

Ахтем Чийгоз залишається під вартою.

У Криму двох фігурантів "справи 26 лютого" перевели під домашній арешт
Архивное фото. Митинг под зданием Совмина в Симферополе 26 февраля 2014 г.
Фото: EPA/UPG

Центральний районний суд Сімферополя в четвер, 6 квітня, перевів під домашній арешт двох фігурантів кримської "справи 26 лютого", повідомляє DW.

Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі два роки провели в СІЗО за участь у мітингу на підтримку України напередодні захоплення Криму Росією. Їх звинувачують в участі в масових сутичках. Кримінальний кодекс РФ передбачає за це покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. Асанов перебуває під вартою з 15 квітня 2015 року, Дегерменджі - з 7 травня 2015 року.

"Протягом двох років захисники неодноразово подавали клопотання про зміну запобіжного заходу, але нас не чули. Думаю, сьогоднішнє рішення - це добрий сигнал. Можливо, влада якось змінить ставлення до кримських татар", - заявив адвокат Асанова Едем Смедляєв.

Понад три роки тому, 26 лютого 2014 року, біля будівлі Верховної Ради Криму в Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг. Його ініціювали голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і лідер проросійської партії "Русское единство", нині самопроголошений "голова" Криму Сергій Аксьонов. У результаті сутичок між прихильниками України і їхніми опонентами, які виступали за "приєднання" українського півострова до Росії, загинуло двоє людей.

У цей час під арештом перебуває ще один фігурант "справи 26 лютого" - заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз. Слідство звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram