ГоловнаПолітика

СБУ завела справу на екс-мера Ужгорода за висловлювання про українську мову

Ратушняк називав українську мову "рохканням і блювотою".

СБУ завела справу на екс-мера Ужгорода за висловлювання про українську мову
Сергей Ратушняк
Фото: tsn.ua

Служба безпеки України порушила кримінальне провадження проти колишнього мера Ужгорода Сергія Ратушняка за пост в фейсбуці із зневажливим висловом про українську мову.

Про це написала в фейсбуці нардеп Ірина Подоляк, яка направила відповідний запит в СБУ.

"У результаті мого звернення СБУ відкрила кримінальне провадження проти Ратушняка за зневажливі висловлювання про українську мову", - написала вона.

У відповіді СБУ, фото якої розміщено на сторінці депутата Подоляк, йдеться, що перевірка фактів поширення Ратушняком Сергієм матеріалів, зазначених у депутатському зверненні, буде здійснюватися слідчим відділом Управління СБУ в Закарпатській області.

Ратушняку інкримінують ч.2 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) і ч.1 ст.110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого конституцією, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу.

За словами Подоляк, 30 січня Ратушняк на своїй сторінці в соцмережі опублікував повідомлення, в якому "закликав будувати стіни кримські, донбаські, чернівецькі, одеські, львівські та відгородитися від ненависної київської влади". Також екс-чиновник, на сторінці якого скандальний пост зник, ніби називав українську мову "рохканням і блювотою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram