ГоловнаПолітика

Порошенко чекає від Міжнародного суду ООН на швидкі рішення за позовом проти РФ

Президент переконаний, що суд прийме рішення по частині Криму.

Порошенко чекає від Міжнародного суду ООН на швидкі рішення за позовом проти РФ

Президент Петро Порошенко очікує, що Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй в Гаазі, який почав розглядати позов України проти Росії, прийме "дуже швидке" рішення якщо не за всіма пунктами, то щонайменше в частині анексованого Криму.

Про це повідомляють на сторінці президента у Фейсбуці.

"Ми очікуємо рішень, які зупинять постачання зброї на окуповану територію і зможуть навести лад на неконтрольованій ділянці російсько-українського кордону, а також допоможуть зняти заборону на функціонування Меджлісу в АРК, дозволять припинити утиски етнічних українців і кримських татар", - підкреслив президент.

Нагадаємо, 16 січня Україна подала позов проти Росії в Міжнародний суд ООН у Гаазі. Україна просить визнати, що РФ порушила зобов'язання в рамках Конвенції про фінансування тероризму, надаючи допомогу незаконним збройним формуванням, які здійснюють терористичні акти в Україні. Зокрема йдеться про "ДНР", "ЛНР" і групу "Харківські партизани".

Україна вимагає заборонити російським чиновникам фінансувати тероризм і притягнути всіх причетних до цього до відповідальності. Зокрема, йдеться про міністра оборони РФ Сергія Шойгу, Володимира Жириновського, заступника Держдуми Сергія Миронова і Геннадія Зюганова.

Також українська сторона вимагає компенсацій для всіх, хто постраждав від дій проросійських терористичних формувань. Йдеться про жителів Волновахи, Маріуполя, Краматорська та Харкова. Також Росія повинна виплатити компенсацію сім'ям загиблих у катастрофі малайзійського "Боїнга 777", збитого над Донбасом.

Очікується, що рішення буде прийнято протягом декількох тижнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram