ГоловнаПолітика

ПДМШ і "Справедливість" закликали прискорити надання громадянства медику Ользі Симоновій

Парамедик уже рік не може отримати паспорт.

ПДМШ і "Справедливість" закликали прискорити надання громадянства медику Ользі Симоновій
Ольга Симонова
Фото: Макс Требухов

Рух "Справедливість" Валентина Наливайченка і Перший добровольчий мобільний шпиталь імені Пирогова вимагають якомога швидше надати громадянство волонтеру ПДМШ, росіянці Ользі Симоновій.

Про це заявили на прес-конференції в Інституті Горшеніна Наливайченко і керівник ПДМШ Геннадій Друзенко.

Симонова в квітні-вересні 2015 року працювала парамедиком евакуаційної бригади ПДМШ у Бахмуті та Луганському Донецької області, а також у Попасній Луганської області. До цього була медиком-волонтером у підрозділі "Північ", батальйоні "Золоті ворота". У вересні 2015 року - березні 2016-го була волонтером медичної служби полку "Дніпро-1".

В Україну з Челябінська вона приїхала наприкінці 2014 року. У неї вже є статус учасника бойових дій. Останні місяці захищає територіальну цілісність і суверенітет України в складі Збройних сил України, з якими підписала контракт восени минулого року.

Відповідно до вимог чинного законодавства, іноземці, в тому числі громадяни РФ, можуть перебувати на території України без візи тільки протягом 90 днів. Цей термін уже давно минув. Симоновій вдалося отримати дозвіл на тимчасове проживання, який їй кілька разів продовжували. Але ніяких гарантій, що його ще раз продовжать, немає. Також немає гарантій, що Україна не видасть її Росії, якщо її оголосять там у розшук.

"Вона спалила всі мости зі своєю Батьківщиною. Після її першого інтерв'ю в 2015 році російські ЗМІ з усім властивим їм талантом вилили на неї все можливе лайно. У її матері виникли серйозні проблеми", - заявив під час прес-конференції Друзенко.

Наливайченко, своєю чергою, зазначив, що надати Ользі громадянство вимагало й українське суспільство: відповідна петиція, зареєстрована влітку 2016-го на сайті ГО "Антикорупційний рух", за кілька днів зібрала тисячі підписів і позитивних коментарів у соцмережах.

На його думку, учасникам захисту України повинні надавати громадянство у спрощеному порядку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram