ГоловнаПолітика

Порошенко звинуватив Росію в навмисних обстрілах жителів Донбасу

"Путін створює там українське Алеппо", - заявив президент.

Порошенко звинуватив Росію в навмисних обстрілах жителів Донбасу
Фото: пресс-служба президента

Російсько-окупаційні війська на Донбасі цілеспрямовано атакують мирних жителів, заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю німецькому виданню Bild.

"Причина того, чому Мінська мирна угода не працює, має ім'я - Путін. Ми в Україні зробили все для миру: змінили закони і дотримувалися угоди, але Росія продовжує вбивства. Обіцянки, які дає уряд Росії, порушуються щодня. Ситуація в деяких частинах Східної України драматична. У нас є чіткі докази того, що цілеспрямовано атакують мирних жителів. Путін створює там українське Алеппо", - сказав він.

У Порошенка запитали, чи відчуває Україна себе покинутою напризволяще з боку США, на що він відповів негативно.

"Радше навпаки! У Мюнхені в мене відбулася чудова бесіда з Майклом Пенсом, віце-президентом США. Ми поділяємо однакові цінності, і Пенс у деталях обізнаний із ситуацією на сході України. Він також знає, чому не працюють Мінські домовленості і що відповідальність за це лежить виключно на Росії. Той факт, що Росія відтепер визнає паспорти окупованих регіонів, додатково свідчить про її вплив. Які ще докази потрібні?" - відповів він.

Після цього Порошенкові поставили запитання про те, чи обговорювали на зустрічі з Пенсом поставки озброєння, на що президент відповів, що Україні потрібна оборонна зброя і США з Європою це розуміють.

"Ми в себе в Україні захищаємо Європу проти російської агресії! І ми всі знаємо, що після України це може торкнутися інших країн. У Донецьку Росія випробовує найсучасніші у світі системи озброєнь. На окупованих територіях у цей час є 700 танків і 1 250 одиниць артилерійських систем, які застосовують проти України. Ви знаєте, я - президент миру, але тут мова йде про захист нашої країни і людей. Для цього нам терміново потрібна оборонна зброя. Я переконаний, що США і Європа це усвідомлюють", - відповів він.

Відповідаючи на питання про домовленості припинення вогню з понеділка, 20 лютого, Порошенко відповів, що за останні роки була вже не одна така домовленість і Росія жодного разу повністю її не дотрималася.

Нагадаємо, з 29 січня по 9 лютого в результаті бойових дій на Донбасі загинули 9 цивільних осіб і понад 40 отримали поранення, підрахувала ОБСЄ.

Минулого тижня під час обстрілу бойовиками Авдіївки загинула одна людина, кілька цивільних були поранені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram