ГоловнаПолітика

Омелян: куди ділися 4 млрд надходжень від попереднього здорожчання квитків?

УЗ не може забезпечити відповідний здорожчанню рівень комфорту, вважає міністр.

Омелян: куди ділися 4 млрд надходжень від попереднього здорожчання квитків?
Фото: 24tv.ua

Тарифи на залізничні пасажирські перевезення у найближчий місяць підвищені не будуть. Зараз Міністерство інфраструктури чекає експертного висновку інших міністерств і відомств щодо цієї ініціативи. Про це в інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"По-перше, для мене як для міністра - не зрозуміло, куди поділися надходження від підвищення 2016 року. Тоді тариф зріс на 15%. Що саме залізниця зробила з цими грошима, а це майже 4 млрд гривень - ми досі не отримали відповідь.

По-друге, пропозиція Укрзалізниці підвищити тарифи дійсно є. Ми надіслали її у відповідні міністерства і відомства для того, щоб отримати збалансований аналіз цієї ситуації і того, який вплив на економіку України вона матиме. Я сподіваюся, що після того, як ми отримаємо відповіді, зможемо винести обговорення на рівень уряду", - зазначив Омелян.

Аналіз ситуації, за його словами, займе не менш ніж місяць. Предметно говорити про можливість підвищення тарифів можна буде наприкінці лютого.

І коли це станеться?

Думаю, аналіз займе щонайменше місяць, і предметно до обговорення цього питання можна повернутися наприкінці лютого, плюс-мінус тиждень.

"Що ми розуміємо чітко? Бізнес не готовий кидати гроші в бездонну діжку. Дійсно, тарифи Укрзалізниці - одні з найнижчих у нашому регіоні і їх необхідно підвищувати. Але це можна робити тільки у випадку, коли ми бачимо ефективну, прозору компанію. Коли розуміємо, що додаткові кошти, отримані від підвищення тарифів, йдуть на оновлення рухомого складу, покращення сервісів і роботи. Тобто пасажири отримують комфортні поїздки, бізнес - надійне постачання своєї продукції. Цього наразі немає", - говорить голова МІУ.

Водночас, Омелян визнає, що належного сервісу - який Укрзалізниця повинна була б забезпечити у відповідь на підвищення вартості перевезень - на сьогодні немає. А здорожчання, яке планується, "буде досить відчутним для гаманця кожного українця".

Так чи інакше, запевняє Омелян, в найближчий місяць рішення точно не буде ухвалене.

"Хіба що раптом з'явиться якесь унікальне політичне рішення з цього приводу, в порушення всіх процедур. Але, у зв'язку з необхідним проходженням документів, протягом найближчого місяця це неможливо", - резюмував міністр.

Детальніше про це читайте в повному тексті інтерв'ю "Володимир Омелян: "Я не виключаю, що піду в політику"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram