ГоловнаПолітика

За рік МЗС України скерувало РФ понад 200 дипломатичних нот

"Росія використовує наших громадян як заручників, як фактично предмет торгу".

За рік МЗС України скерувало РФ понад 200 дипломатичних нот
Спикер Министерства иностранных дел Украины Марьяна Беца

2016 року Україна направила Російській Федерації більш ніж 200 дипломатичних нот, а також різних звернень.

Про це повідомила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Загалом, мабуть, було направлено за цей рік більш ніж 200 дипломатичних нот, а також різних звернень у ті чи інші компетентні органи РФ, наприклад, у слідчий комітет або пенітенціарні установи РФ з вимогою надати дозвіл нашим консулам зустрітися з нашими політичними в'язнями", - зазначила вона.

Однак, за словами Беци, Москва мало звертає уваги на вимоги Києва щодо звільнення політв'язнів та допуску до них консулів.

При цьому Беца зазначила, що є випадки, коли дозвіл на допуск консулів до політв'язнів усе ж надається, "і справді відбуваються зустрічі наших консулів, але це дуже непроста процедура". Приміром, вона назвала зустріч українського консула з журналістом Романом Сущенком, яка відбулася 27 грудня.

Прес-секретар МЗС підкреслила, що Україна підтримує міжнародну спільноту, яка готова чинити тиск на Москву щодо звільнення політв'язнів.

"Абсолютно підтримка є... Усі розуміють, що Росія використовує наших громадян як заручників, як фактично предмет торгу в досягненні тих чи інших політичних цілей", - резюмувала вона.

Нагадаємо, у вівторок російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що РФ готується передати Україні 17 її громадян, які перебувають у виправних колоніях Криму та інших суб'єктів РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram