ГоловнаПолітика

МЗС вимагає від Росії відпустити всіх незаконно утримуваних громадян України

"Держава-агресор ігнорує зобов'язання в рамках Мінських домовленостей".

МЗС вимагає від Росії відпустити всіх незаконно утримуваних громадян України
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ зажадало від Кремля відпустити всіх громадян України, яких незаконно затримали або засудили на території Криму, Росії та окупованих районів Донбасу.

"Держава-агресор продовжує ігнорувати взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських домовленостей з обміну заручників і незаконно утримуваних осіб за принципом «всіх на всіх». Хоча в Україну і повернулися шестеро полонених, їхня кількість не зменшилася, а, навпаки, зросла: зараз нам відомо про політично вмотивоване утримання на території держави-окупанта не менш ніж 17 українців. Ще більше наших співвітчизників безпідставно затримані й заарештовані на окупованому Кримському півострові. Понад сто українців у жахливих умовах утримують російсько-терористичні сили в окупованих районах Донецької і Луганської областей", - йдеться в заяві МЗС.

Зокрема, названі імена Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ахтема Чийгоза, Романа Сущенка, Миколи Карпюка, Ферата Сайфуллаєва, Серія Литвинова, Олексія Чирнія, Руслана Зейтуллаєва, Станіслава Клиха, Валентина Виговського, Юрія Примова, Віктора Шура, Олександра Костенка, Євгена Панова, Рустема Ваітова, Енвера Бекирова, Емір-Усеїна Куку, Вадима Сирука, Мусліма Алієва, Рефата Алімова, Енвера Мамутова, Арсена Джеппарова, Ремзі Меметова, Мустафи Дегерменджі, Зеврі Абсеїтова, Рустема Абільтарова, Алі Асанова, Андрія Коломійця, Володимира Балуха, Теймура Абдуллаєва, Узаїра Абдуллаєва, Айдера Саледінова, Володимира Присича, Олексія Штиблікова, Олексія Бесараба, Володимира Дудки, Олексія Стогнія, Гліба Шаблія, Леоніда Пархоменка, Редвана Сулейманова, Еміля Джемаденова, Рустема Ісмаїлова, Миколи Шиптура.

Ще двоє - Ільмі Умеров і Микола Семена - не перебувають у в'язниці, але переслідуються окупаційною владою Криму.

"МЗС України вимагає від Російської Федерації негайно і без будь-яких додаткових умов звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, припинити практику політичного переслідування і репресій щодо наших співвітчизників", - заявило МЗС.

Нагадаємо, 19 грудня 2016 року Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)". Вона засуджує масові порушення прав людини в окупованому Криму і містить заклик до Росії як держави-окупанта дотримуватися своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram