ГоловнаПолітика

СБУ розкрила мережу компаній, які встановлювали "шпигунський софт" на замовлення Росії

Серед їхніх клієнтів були, зокрема, оборонні підприємства.

СБУ розкрила мережу компаній, які встановлювали "шпигунський софт" на замовлення Росії
Фото: EPA/UPG

Служба безпеки України в п'ятницю повідомила про викриття десяти фірм, які на замовлення російських спецслужб встановлювали на комп'ютери та мобільні термінали клієнтів "шпіонський софт" під виглядом DLP-систем, програм батьківського контролю, програм контролю за якістю роботи співробітників тощо.

"Шпигунське програмне забезпечення використовувалося розвідувальними органами Російської Федерації для негласного отримання інформації з комп'ютерних мереж підприємств військово-промислового комплексу, органів виконавчої влади, об'єктів критичної інфраструктури, а також банків, аеропортів, заводів, державних і приватних компаній України", - заявила прес-служба СБУ.

У комерційних структурах відбулися обшуки, під час яких було вилучено носії зі шпигунським ПЗ і документацію з його реалізації. Також затримано незазначену кількість осіб, які під виглядом постачальників легальних програмних продуктів встановлювали шкідливі програми на українських підприємствах, у тому числі оборонного сектора.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації).

Нагадаємо, в жовтні 2016 року США публічно звинуватили Росію в організації низки кібератак на американські політичні організації, а також колишніх і нинішніх чиновників.

Наприкінці 2015 року невідомі хакери за допомогою вірусу знеструмили половину Івано-Франківської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram