ГоловнаПолітика

"Народний фронт" схвалив плани Польщі заблокувати передачу газопроводу OPAL Росії

"Ми в Східній Європі давно переконалися, що російський газ - це ніякий не бізнес".

"Народний фронт" схвалив плани Польщі заблокувати передачу газопроводу OPAL Росії
Фото: nfront.org.ua

Партія "Народний фронт" вважає, що плани Польщі заблокувати передачу газопроводу OPAL "Газпрому" - це свідчення солідарності Східної Європи перед гібридною агресією Росії.

"Ми в Східній Європі давно переконалися, що російський газ - це ніякий не бізнес, а політична палиця Кремля. Наші польські партнери фактично підтримали позицію України. У заявах президента, МЗС і Верховної Ради йдеться, що такі рішення загрожують навіть не енергетичній безпеці, а єдності Європейського Союзу і всієї Європи у протидії геополітичній агресії Путіна", - цитує прес-служба партії лідера фракції НФ у парламенті Максима Бурбака.

"Цей авторитарний режим діє масштабно і з багатьох напрямків одночасно: десь застосовує зброю, інших лякає її застосуванням; в Європі та США контрольовані Росією ЗМІ ведуть масовану пропаганду та маніпуляції. Традиційний російський інструмент для шантажу - газ - тепер повинен внести додаткові лінії розколу між сходом і заходом ЄС, зупинити розвиток альтернативних проектів постачання газу в Євросоюз із Норвегії та США", - сказав він.

Напередодні голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив: якщо "Газпром" почне активно використовувати OPAL, то газопровід "Ямал - Європа", який йде через Польщу, втратить своє значення. "Тому ми будемо намагатися заблокувати передачу OPAL росіянам. Ми подамо скаргу в Єврокомісію і суд ЄС", - заявив він.

Нагадаємо, Єврокомісія 28 жовтня схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування по цій трубі ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Через OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram