ГоловнаПолітика

Російський суд постановив повернути Хайсера Джемілєва в Україну

У сина лідера кримських татар спливає термін ув'язнення.

Російський суд постановив повернути Хайсера Джемілєва в Україну
Фото: an-crimea.ru

Астраханський обласний суд (РФ) у своїй ухвалі визнав сина народного депутата Мустафи Джемілєва Хайсера громадянином України, "який не має законних підстав для перебування на території Російської Федерації і підлягає вибуттю" після того, як відбуде покарання. Термін ув'язнення Хайсера Джемілєва спливає 25 листопада.

Адвокат Хайсера Джемілєва Микола Полозов оприлюднив у фейсбуці фотокопію документа.

"Рішення про встановлення адміністративного нагляду за Хайсером Джемілєвим скасовано. Ключовий аргумент - визнання його органами Російської Федерації громадянином України без будь-яких застережень. Фраза в апеляційній ухвалі "Після відбуття покарання Джемілєв Х.М. не має законних підстав для перебування на території Російської Федерації і підлягає вибуттю на територію іноземної держави" вселяє стриманий оптимізм", - написав Полозов.

"Останній день перед звільненням заручника", - додав адвокат.

Раніше Полозов заявив, що Джемілєва звільнять у п'ятницю, 25 листопада. Адвокат Марк Фейгін також повідомив, що термін ув'язнення Хайсера Джемілєва закінчується.

Нагадаємо, Хайсера Джемілєва затримали у травні 2013 року в Криму, після того як у своєму будинку в Бахчисараї він смертельно поранив з рушниці охоронця і друга сім'ї Февзі Едемова. Хайсер перебував в одному із СІЗО Криму, але після окупації півострова Росією його вивезли за межі півострова.

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію звільнити Джемілєва-молодшого з-під варти. Проте влада РФ проігнорувала це рішення. У червні 2015 року Краснодарський крайовий суд РФ визнав Джемілєва винним у заподіянні смерті з необережності і засудив його до 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. У вересні 2015 Верховний суд РФ пом'якшив покарання з 5 до 3,5 років. У листопаді 2015 року Джемілєва етапували в Астраханську виправну колонію №10 для відбування покарання.

У січні 2016 року РФ відмовила в його екстрадиції в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram