ГоловнаПолітика

Порошенко зустрівся із засновниками та членами Української Гельсінської групи

Президент наголосив на важливості донесення історичної правди про українських правозахисників часів радянського режиму.

Порошенко зустрівся із засновниками та членами Української Гельсінської групи
Фото: пресс-служба Порошенко

Президент Петро Порошенко зустрівся з відомими українськими правозахисниками - засновниками і членами Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (Українська Гельсінська спілка) з нагоди 40-річчя створення цієї правозахисної організації.

Про це інформує прес-служба голови держави.

"Я дуже поважаю ту велику справу, яку ви зробили для того, щоб взагалі створити Україну і відновити нашу незалежність", - сказав Президент під час зустрічі.

За словами голови держави, справа правозахисників у питаннях обстоювання української державності сьогодні не втрачає актуальності.

"Зараз Україна проходить одне з найважчих випробувань в своїй історії", - сказав він.

Фото: прес-служба Порошенка

Президент наголосив на важливості відновлення історичної справедливості та донесення історичної правди про борців за свободу і незалежність України в часи тоталітарного радянського режиму. За переконанням Порошенка, повернення правдивої інформації в підручники з історії України про борців за незалежність нашої держави необхідно зробити негайно. Він повідомив, що Міністерство освіти і науки вже здійснює підготовку цих змін.

Голова держави також підтримав звернення правозахисників про необхідність внесення змін до навчальних програм навчальних закладів з метою "повного і правдивого висвітлення ролі українських правозахисників у процесі відновлення української незалежності".

Він запевнив присутніх у своїй готовності ініціювати зміни як на рівні Кабінету Міністрів України, так і на рівні обласних державних адміністрацій щодо збільшення бюджетних витрат на матеріальну допомогу (іменні стипендії Президента України) українським правозахисникам-дисидентам і гідного вшанування їх ролі в історії незалежної України.

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод, відома також як Українська Гельсінська група (УГГ) - об'єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976 року. На п'ятдесятитисячному мітингу у Львові 7 липня 1988 р. на її основі було проголошено створення Української Гельсінської спілки (УГС). Головою Союзу обрано Левка Лук'яненка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram