ГоловнаПолітика

Прокуратура завершила слідство у справі патрульного Олійника

Поліцейському інкриміновано умисне вбивство.

Прокуратура завершила слідство у справі патрульного Олійника
Сергей Олийнык
Фото: kiev.klichko.org

Прокуратура Києва завершила розслідування у кримінальному провадженні проти патрульного поліцейського Сергія Олійника, який у лютому застрелив підлітка під час переслідування автомобіля.

"У ході досудового розслідування установлено, що патрульний поліцейський під час переслідування автомобіля БМВ, в якому перебувало 4 особи, перевищив службові повноваження та в порушення встановленого законом порядку здійснив постріли з табельної зброї, внаслідок чого 17-річний пасажир автомобіля отримав смертельне вогнепальне поранення", - сказано в повідомленні прокуратури.

На підставі отриманих протягом слідства речових доказів і висновків низки експертиз (зокрема, комплексної судово-балістичної та судово-медичної експертизи, комплексної комп'ютерно-технічної експертизи, експертиз зброї та інших) правоохоронця повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15, п. 5 ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб) і ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.

Олійнику, його захисникам і потерпілим відкрили матеріали слідства для ознайомлення. Після цього обвинувальний акт буде спрямовано до суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, в ніч на 7 лютого співробітники патрульної поліції в Києві застрелили пасажира автомобіля, який намагався втекти від погоні. Протягом 40 хвилин поліцейські безуспішно намагалися наздогнати BMW, який пересувався на дуже високих швидкостях і неодноразово порушував інші правила дорожнього руху, в тому числі виїжджаючи на зустрічну смугу руху.

На під'їзді до перехрестя проспекту Перемоги та Кільцевої дороги патрульні після кількох попереджень відкрили вогонь по авто, щоб його зупинити. Незабаром BMW зупинився, однак коли патрульні спробували наблизитися до машини, знову поїхав. Реагуючи на це, Олійник вистрілив по автомобілю. Куля влучила у 17-річного пасажира, жителя Боярки Михайла Медведєва, який згодом помер.

Патрульних на час розслідування відсторонили від роботи, а Олійника заарештували. Про арешт клопотала прокуратура, яка прийшла до висновку, що патрульний мав намір скоїти вбивство протягом погоні. Через кілька тижнів Олійника випустили під домашній арешт, а незабаром узагалі змінили запобіжний захід на особисте зобов'язання.

Справа Олійника спровокувала гучний резонанс і поділила суспільство на прихильників жорстких методів проти порушників ПДР і тих, хто засудив дії патрульного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram