ГоловнаПолітика

Дубневич: Рада зробила важливий крок до створення Дорожнього фонду

Дубневич: Рада зробила важливий крок до створення Дорожнього фонду
Ярослав Дубневич

Верховна Рада України на вечірньому засіданні в четвер ухвалила в першому читанні пакет законопроектів про створення Державного дорожнього фонду. Законопроекти №4014 і №4015 підтримали 286 і 275 депутатів з усіх фракцій, зазначають Українські новини.

Коментуючи законопроекти, голова Комітету ВР з питань транспорту Ярослав Дубневич заявив: "Сьогодні кошти на утримання, ремонт і будівництво автодоріг виділяють із загального фонду Держбюджету і в кількості, значно меншій від реальних потреб. Бюджет Укравтодору на 2016 рік склав 6,5 млрд грн, тоді як фінансування дорожньої галузі вимагає щорічних вкладень на рівні не менш ніж 20 млрд грн".

Для вирішення проблеми автори законопроектів, а також профільне Міністерство інфраструктури запропонували створити спеціальний Дорожній фонд, куди будуть направляти надходження від акцизів і мит з нафтопродуктів і транспортних засобів.

Ярослав Дубневич наголосив, що ухвалення законопроектів забезпечить ефективне використання бюджетних коштів і контроль витрат. Крім того, проект передбачає передачу 35% бюджету Дорожнього фонду місцевим органам влади. "Це дасть ресурс для утримання доріг місцевого значення, забезпечить повноцінне фінансування, а не за залишковим принципом", - наголосив голова Комітету на своїй сторінці у Facebook.

Ярослав Дубневич зазначив із трибуни Верховної Ради, що співавторами законопроектів стали 75 депутатів різних політичних сил і фракцій, також проекти законів підтримали Міністерство інфраструктури, Укравтодор, Міністерство регіонального розвитку, Комітет ВР з питань бюджету, прем'єр-міністр України.

Автори законопроекту і Комітет ВР з питань транспорту зобов'язалися врахувати всі зауваження і в стислі терміни підготувати проекти законів про Дорожній фонді до другого читання для того, щоб з 2017 року спеціальний фонд запрацював.

Як повідомляли, розпорядженням Уряду від 24 червня 2016 року створення Дорожнього фонду визначено одним із пріоритетів на 2017 рік. Президент України Петро Порошенко на засіданні РНБО 13 вересня визначив розвиток доріг пріоритетним напрямком у 2016-2018 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram