ГоловнаПолітика

"Народний фронт" окреслив пріоритети бюджету-2017

Макроекономічні показники, закладені в проекті закону про Державний бюджет, на думку Яценюка, відповідають реальним прогнозам.

"Народний фронт" окреслив пріоритети бюджету-2017
Фото: nfront.org.ua

Лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк на брифінгу в понеділок, 19 вересня, назвав основні пріоритети фракції "Народний фронт" в бюджеті на наступний рік, повідомляє прес-служба партії.

Пріоритет номер один - питання національної безпеки і оборони: "Наша фракція буде голосувати тільки за той бюджет, де витрати на національну безпеку і оборону становлять не менш ніж 5% - на рівні 129 мільярдів гривень".

Другим пріоритетом для фракції є збільшення заробітної плати для педагогічних працівників: "Ідеться про 30-відсоткове збільшення заробітної плати для педагогічних працівників в Україні", - зазначив лідер НФ. Уряд підтримав позицію міністра освіти і науки України, представника "Народного фронту" Лілію Гриневич у цьому питанні.

Третій блок, за його словами, стосується стипендій: "Зараз вводиться механізм академічних і соціальних стипендій. І позиція нашого міністра і нашої фракції в тому, щоб збільшити обсяг академічних стипендій. Для того, щоб стимулювати наших студентів до навчання".

"Народний фронт" також виступає за збільшення обсягу академічних стипендій на гостро дефіцитні спеціальності, зокрема інженерні, технічні та математичні.

Четвертий пріоритет "Народного фронту", зазначив Яценюк, - це будівництво автомобільних доріг: "Очікуємо, що в поточному році близько 1200 кілометрів українських доріг буде відремонтовано і побудовано".

"Загальний обсяг бюджетного фінансування, який ми підтримуємо, - не нижчий, ніж у поточному році, 14 мільярдів гривень. Але при цьому повинні бути залучені кошти міжнародних організацій. На цьому етапі може йтися про 700 мільйонів доларів від Світового банку й інших міжнародних організацій, які кредитують реконструкцію і будівництво українських доріг", - наголосив лідер "Народного фронту".

Також Яценюк зазначив, що фракція "Народного фронту" наполягає на продовженні на наступний рік так званого митного експерименту, щоб додаткові доходи з митниць направляли місцевим бюджетам на реконструкцію і будівництво доріг. Він зазначив, що перший етап митного експерименту завершується 1 січня: "Вже сьогодні близько 2,5 мільярда гривень додатково отримано на будівництво і ремонт доріг. Найгірша Одеська область, інші області демонструють значний прогрес".

Лідер "Народного фронту" зазначив, що макроекономічні показники, закладені в проекті закону про Державний бюджет, відповідають реальним прогнозам: "3% зростання валового внутрішнього продукту і низька інфляція на рівні 8% - це ті параметри, яких ми можемо досягти в 2017 році".

Для цього, наголосив лідер "Народного фронту", необхідно було пройти доволі складний процес макроекономічної стабілізації: "У поточному році ми суттєво зменшили інфляцію. Очікування інфляції на кінець цього року - від 12 до 14%. Об'єктивно, це буде пов'язано з тим, що прийнято рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Але переконаний, що макроекономічні параметри інфляції буде виконано до кінця поточного року".

"Ми нарешті продемонстрували позитивну динаміку росту валового внутрішнього продукту. І це, зокрема, завдяки складній роботі впродовж останніх 2,5 року", - зауважив він.

При цьому лідер НФ наголосив, що в той час, коли країна була на межі банкрутства, "мало хто вірив, що Україна може продемонструвати макроекономічну стабільність". Однак підтвердженням цієї стабільності, сказав він, є останнє рішення Міжнародного валютного фонду про виділення траншу: "Річ не просто в транші. Транш є підтвердженням того, що макроекономічні реформи, які проводилися в країні впродовж останніх 2,5 року, спрацювали".

Позитивом лідер "Народного фронту" назвав те, що наступного року фактично вперше за останні три роки грошові доходи населення зростуть більше за прогнозований рівень інфляції: "Прогнозований рівень інфляції становить 8%, а грошові доходи населення зростуть на 10%". Арсеній Яценюк також зазначив, що в поточному році продемонстроване зростання грошових доходів населення: на 6% в травні і на 10% заплановано з 1 грудня.

"Нам і далі треба рухатися шляхом не просто стабілізації економіки, а шляхом зростання економіки", - додав лідер "Народного фронту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram