ГоловнаПолітика

Євросоюз закликав Росію звільнити Ільмі Умерова

Заступника голови Меджлісу тримають у психлікарні.

Євросоюз закликав Росію звільнити Ільмі Умерова
Акция за освобождение Умерова. Киев, 26.08.2016
Фото: Макс Требухов

Європейський союз закликав Росію звільнити заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого відправили на примусову психіатричну експертизу.

"Примусовий психіатричний висновок і експертиза заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого в травні 2016 року звинуватили в "сепаратизмі" - це явне порушення міжнародних стандартів у галузі прав людини. Ми закликаємо негайно звільнити його і, з огляду на серйозні побоювання з приводу його здоров'я, забезпечити невідкладну і відповідну медичну допомогу", - йдеться в заяві ЄС.

У Брюсселі заявили, що після незаконної анексії півострова Росією ситуація з правами людини в Криму і Севастополі погіршилася. У тому числі ущемляються права кримських татар, чий орган самоврядування - Меджліс - узагалі визнано екстремістською організацією.

ЄС також закликає Росію звільнити інших незаконно утримуваних в ув'язненні громадян України, включаючи Олега Сенцова й Олександра Кольченка.

Нагадаємо, 11 серпня окупаційна влада Криму, яка судить Ільмі Умерова, відвезла його із залу суду в кардіологію з підозрою на інфаркт. 18 серпня його перевели в республіканську психіатричну клініку в Сімферополі. Звинувачення клопотало про примусову психіатричну експертизу Умерова, і суд це клопотання задовольнив.

Умерову 59 років, у нього хвороба Паркінсона, гіпертонія і цукровий діабет. 21 серпня родичі повідомили про серйозне погіршення стану його здоров'я.

Росія звинувачує Умерова в заклику до дій, які загрожують територіальній її цілісності, - а саме за слова "треба змусити Росію вийти з Криму і Донбасу", сказані в ефірі телеканалу ATR.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram