ГоловнаПолітика

ООН: кількість жертв серед цивільних на Донбасі влітку зросла вдвічі

В організації вимагають від України ратифікувати Римський статут

ООН: кількість жертв серед цивільних на Донбасі влітку зросла вдвічі
Зейд Раад аль Хусейн

Кількість жертв серед цивільного населення Донбасу значно зросла за останні два місяці, заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль Хусейн.

У червні 2016 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 69 жертв серед цивільного населення на сході України, в тому числі 12 загиблих і 57 поранених. Це майже удвічі більше, ніж у травні 2016 року, і найвище - з серпня 2015 року. У липні кількість жертв серед цивільного населення була ще більшою і сягнула 73 (вісім загиблих і 65 поранених). Середньомісячна кількість жертв за червень і липень цього року (71) більш ніж удвічі перевищила середньомісячну кількість жертв (34) протягом дев'ятьох попередніх місяців, з вересня 2015-го по травень 2016 року.

Більш ніж половина всіх жертв за останні два місяці викликана артилерійськими обстрілами. Між 1 червня і 31 липня 2016 року 72 цивільні особи було поранено і шістьох вбито у результаті такого обстрілу, в тому числі, імовірно, з використанням озброєнь, прямо заборонених Мінськими угодами. Міни, вибухонебезпечні пережитки війни, розтяжки і саморобні вибухові пристрої спричинили більшість інших жертв.

Загалом з середини квітня 2014-го до 31 липня 2016 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 31690 жертв, в тому числі 9553 убиті і 22137 поранених в зоні конфлікту на сході України. Сюди входять жертви серед Збройних сил України, цивільних осіб і бойовиків.

При цьому Верховний комісар ООН з прав людини нагадав, що Україна взяла на себе зобов'язання ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, проте все ще не зробила цього. "Ратифікація статуту, який фокусується на індивідуальній кримінальній відповідальності, служитиме стимулом для всіх сторін конфлікту до поваги закону і забезпечення захисту цивільних осіб", - заявив Зейд Раад аль Хусейн.

Нагадаємо, раніше Управління Верховного комісара ООН з прав людини оприлюднило підрахунки, згідно з якими станом на 15 травня щонайменше 9371 людина була вбита і 21532 отримали поранення на сході України від початку конфлікту в середині квітня 2014 року.

Таким чином, за неповні три місяці - з 15 травня по 3 серпня - на Донбасі загинули 182 людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram