ГоловнаПолітика

У Словенії Путін спробував розхитати і без того крихку єдність Заходу, - Лубківський

Офіційно лідер РФ узяв участь у святкуванні сотої річниці існування російської православної каплиці на перевалі.

У Словенії Путін спробував розхитати і без того крихку єдність Заходу, - Лубківський
Фото: Макс Левин

Під час свого нещодавнього візиту у Словенію Володимир Путін спробував розхитати і без того крихку єдність Заходу – вважає Надзвичайний і Повноважний Посол України Маркіян Лубківський. Про це він написав у своєму тексті «Путін у Словенії. Погляд крізь призму українського питання», опублікованому на LB.ua.

На думку Лубківського цей, передусім ритуальний, візит словенці і європейські туристи надовго запам'ятають через перекриті автобани і тунелі, черги машин на десятки кілометрів, а політики та дипломати – як чергову спробу порушити і без того хитку єдність Заходу, точніше Європейського Союзу в питанні санкцій щодо Російської Федерації та позиції щодо України й українського питання.

Офіційно Путін прибув до Словенії з одноденним візитом для відзначення сотої річниці існування російської православної каплиці на перевалі Вршич, яку російські військовополонені звели у 1916 році на честь своїх соратників, що загинули тут від сходження снігової лавини.

Цікаво, що після відвідин Вршича Словенія стала лідером на Західних Балканах за кількістю візитів Володимира Путіна - він уже втретє відвідує Словенію (Путін двічі бував у Сербії у 2005 і 2015 рр. і лише один раз у Хорватії - у 2007-му).

«На Західних Балканах саме через члена ЄС і НАТО Словенію Росія намагатиметься розхитати позицію Євросоюзу щодо антиросійських санкцій і позиції щодо ситуації на сході України», - заявив Лубківський виданню LB.ua.

Екс-посол України в Республіці Хорватія (2006-2009) прогнозує, що Росія активно продовжуватиме здійснювати такі точкові кроки на Балканах. «В хід йтиме, з  одного боку, патетична героїзація минулого (як у випадку Вршича) і пошук "тем для зближення" з європейськими країнами (з історії, культури), а з іншого - ще дієвіші економічні пропозиції, "від яких важко відмовитися", - вважає Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram